lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Industriellt byggande

”Vi hade inte lyckats med projektet utan Den temporära fabriken”

Publicerad: 23 december 2019, 05:08

Under nästan fyra års tid jobbade som mest upp emot 1 400 personer med den omfattande ombyggnaden av Urban Escape i centrala Stockholm. Hela tiden var butikerna i Gallerian öppna, flera nya storföretag flyttade in som hyresgäster och runt byggnaden strömmade centrumtrafiken.

Ämnen i artikeln:

prefabricering

– Utan Den temporära fabriken och Ramirent hade vi inte lyckats med projektet. Framför allt bidrog konceptet till effektiva in- och utflöden och säkerhet för både yrkesarbetare och allmänheten. Dessutom gav det utan tvivel en ekonomisk besparing, säger Niklas Haglund, projektchef hos byggherren AMF Fastigheter.

Omfattande projekt

Ombyggnaden av Urban Escape inleddes under maj månad 2015 och hela projektet blev klart under andra kvartalet 2019.

– Ombyggnationen omfattade fem fristående huskroppar och en gemensam underliggande huskropp. En huskropp demonterades till gatunivå. Därefter skedde nybyggnation av två nya huskroppar. Det har även gjorts tillbyggnationer av två så kallade infill för att främja möjligheten att röra sig mellan fastigheterna på flera olika nivåer. Det innebär bland annat att det är möjligt att röra sig mellan fyra huskroppar i takmiljön, berättar Niklas Haglund.

– Och under hela projektet var all handel i Gallerian igång med 30–50 000 besökare varje dag, plus ett omfattande trafikflöde runt byggområdet. NCC, Skanska och Zengun var de stora entreprenörerna tillsammans med ett stort antal underentreprenörer. Som mest var 1 400 personer involverade i produktionen.

Under byggprojektets gång har dessutom flera stora hyresgäster som Microsoft och Wework fortlöpande flyttat in i byggnaderna, och två hotell öppnades under år 2017. Hotellen är Nordic Choice Hotels och de heter At Six och Hobo.

Niklas Haglund menar att det var nödvändigt med en enda operatör som kunde samordna och leda alla försörjningstjänster i ett så komplext projekt som detta.

– Valet föll på Ramirent eftersom de med sitt koncept kunde åta sig helheten och hade rätt kompetens och modell för att klara våra höga krav på säkerhet, logistik och korrekta förhållanden för arbetare, säger Niklas Haglund.

Gemensam struktur

Ramirent upphandlades innan de producerande entreprenörerna. Det var för att redan från start ha den gemensamma strukturen för byggprojektet på plats, som en utgångspunkt för producerande entreprenörers anbud.

– På detta vis undvek vi att varje producerande entreprenör skulle ordna sina egna byggställningar, liftar och så vidare – vilket hade skapat både en stökigare och mindre säker arbetsmiljö och kostat mer, säger Niklas Haglund.

Jörgen Hallström, frilansjournalist

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev