Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

3D-printer skriver ut fullstora dörrar och fönster

Publicerad: 16 oktober 2018, 04:00

Bild 1/2  Målet är att vi ska börja sälja konventionella produkter och inte bara prototyper och reservdelar framtagna med printern redan första halvåret 2019, säger Nordans vd Dag Kroslid.

Foto: Robert Dahlberg, MGNS

Fönster- och dörrföretaget Nordan presenterade under konferensen BIM Object Live i Malmö hur de numera kan skriva ut fullstora fönster och dörrar i sin nya 3D-skrivare.


– Vårt runda fönster väckte stor uppmärksamhet, säger vd:n Dag Kroslid.
I september levererades 3D-skrivaren till Nordans fabrik utanför Värnamo. Utvecklingen av printern har tagit cirka ett år och skett i nära samarbete med ett annat företag i trakten, BLB Industries.
– Nu pågår testkörning och upplärning på 3D-skrivaren. Vi provar olika kompositer, men har alltså redan printat ut fönster som vi kunnat visa upp. Målet är att vi ska börja sälja konventionella produkter och inte bara prototyper och reservdelar framtagna med printern redan första halvåret 2019, säger Nordans vd Dag Kroslid.

Digital strategi

Det norskägda företaget Nordan Gruppen har tre fönsterfabriker och 400 medarbetare i Sverige. Satsningen på att använda skrivarteknologi ingår i företagets digitala strategi. Maskinen kan skriva ut stora produkter, upp till 1,5 meter breda, 2,5 meter långa och en meter tjocka. Dag Kroslid bedömer att det kommer att gå att printa mellan två och fem produkter per dygn.
– Det är ingen högvolymsskrivare, den passar bäst till special- och kundanpassade lösningar.
Han berättar att företaget valde att börja med ett runt fönster eftersom det är något som annars är mycket tidskrävande att producera.
– Andra fördelar som jag ser med 3D-skrivare är att de ger korta ledtider, går att använda på plats ute på bygget och kopplas till digitala modeller. De ger även möjlighet till ny design och friare former och gör det enkelt att tillverka små volymer, säger Dag Kroslid.

Ingen form behövs

I maskinen används granulat som smälts ned till en mjuk massa som sedan spritsas ut till en förprogrammerad skepnad. Ingen form behövs. Att få fram en optimal sammansättning av ”ingredienser” är avgörande.
– Vi testar olika komposit, framförallt glas- och träfibrer samt plast, säger Dag Kroslid.
Det nyligen framtagna fönstret har tillverkats av komposit bestående av 40 procent trä och resten plast. Målet är att uppnå så stor del trä i produkterna som det bara går. Nordan ingår i ett utvecklingsprojekt för detta tillsammans med skogsindustrikoncernen Stora Enso.
Något annat som Dag Kroslid nämner är att produkter som skrivs ut i 3D-skrivaren inte behöver sammanfogas i hörnen utan tillverkas i ett homogent stycke. 3D-printern klarar dock inte att sätta i glas och beslag i fönsterna utan skriver bara ut båge och karm.
– Även hela dörrblad skrivs ut på 3D-skrivaren. Det krävs ytbehandling och slutmontage efter att 3D-utskriften är klar, säger Dag Kroslid.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.