tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

3D-printing: ”Svensk byggbransch ligger efter i utvecklingen”

Publicerad: 29 april 2022, 12:02

Tobias von Haslingen, ägare till företaget Concreteprint visades upp sin 3D-printade betong på Nordbygg.

Foto: Johanna Åfreds

NORDBYGG. Tobias von Haslingen på företaget Concreteprint har byggt Sveriges första 3D-printade hus i betong.

Ämnen i artikeln:

robotarautomatiseringdigitala byggtjänster


Sker framtidens byggande med robotar? Frågan var rubriken på för ett seminarium på en av Nordbyggs scener under veckan. Tobias von Haslingen, ägare till företaget Concreteprint, tror stenhårt på både robotisering och 3D-printing, men oroas samtidigt över det låga intresset från svensk byggbransch.

– Jag undrar varför intresset är så svalt faktiskt. Vi har 10 procent av världens hela automationsindustri här, så vi skulle kunna åstadkomma mycket mer.

Gruvindustrin mer framåt än bygg

Som ett skäl till det låga intresset nämner han de höga investeringskostnaderna och att man i Sverige säljer timmar och inte projekt.

– Till och med gruvindustrin är mer automatiserad numera, de låg länge efter. 

Läs även: Vimmelspecial: Nordbygg 2022 Alla (nåja, nästan) som är på plats! 

Tobias von Haslingen framhåller Tyskland, Schweiz, Kina och Japan i utvecklingen av 3D-printing och robotisering. Här existerar redan murarrobotar och robotar som svetsar.

– I Japan med sin åldrande befolkning finns inte tillräckligt med ung arbetskraft, därför har de satsat hårt på robotisering inom bygg.

Bo Willes på BoWill Byggmaskiner har tillsammans med Maltech utvecklat 3D-printern som Tobias von Haslingen på Concreteprint har använt.

Foto: Johanna Åfreds

Hans eget företag och det hus på 24 kvadratmeter som han printade ut förra året har fått stor uppmärksamhet.

– Alla stora svenska byggbolag har kommit på studiebesök, men de har int vågat ta steget fullt ut och nyttja tekniken själva, säger han.

Huset som står i Tumba kommer att fungera som företagets eget kontor i framtiden. Det tog 2 dagar att printa huset, på en vecka går det att printa inner- och ytterväggar till ett tvåvåningshus. Och byggkostnaden är låg. Hans 24 kvadrat kostade 32 000 kronor.

– Det får man knappt träreglarna för i ett traditionellt bygge.

Sätt att öka produktiviteten

Att öka produktiviteten inom byggbranschen är av stor vikt, understryker han. 3D-printing kapar enligt Tobias von Haslingen byggkostnaderna med mer än 50 procent. Den delbranscher inom bygg som han tror är näst på tur med ökad robotisering och kanske även 3D-utskrifter är modulhustillverkarna. De har redan en hög grad av industriellt byggande. 

Läs även: Avgående Nordbygg-generalen laddar för sin sista mässa: ”Det blir årets gladaste byggmöte!” 

– I Sverige ska vi bygga 800 000 nya bostäder på tio år. Men sättet som vi bygger på gör att bostäderna blir så dyra att få har råd att bo.

Nu vill Tobias von Haslingen printa ett större hus på 150 kvadratmeter och letar efter samarbetspartners och finansiärer. Hittills har han finansierat sitt företagande med gratis material från olika leverantörer samt innovationsstöd. Till exempel de 2,7 miljoner som han har fått från Energimyndigheten.

– Det har tagit två år att prova sig fram enbart vad gäller betongen. Men nu har vi hittat rätt mix, säger han.

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev