Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

50 meter och Nordens längsta betongpump

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Nordens största betongpump med 50 meters räckvidd används sedan årsskiftet för första gången i Sverige.


Två sådana pumpar har med bara en månads mellanrum levererats till Swerock. Den ena pumpen är stationerad i södra Sverige den andra i Stockholmsregionen, men båda ska ha hela Sverige som arbetsfält.

-Efterfrågan på betongpumparna bland entreprenörerna är stor. Som Sveriges största betongpumpföretag är vi stolta över att vara först med dessa 50-metersbjässar, säger avdelningschef Hans Orest, Swerock. Fördelen är att man når högre och längre, vilket underlättar byggets planering.

Det är ingen liten investering Swerock gör. De två pumparna går på tillsammans 11 miljoner kronor och det allra första jobbet var en husgrund på Neversvägen i Lund där 195 kubikmeter pumpades utan problem.

På 1980-talet var 36 meters betongpumpar något enormt. När sedan betongpumpar med räckvidden 50 meter kom blev det något av en revolution. Ingen trodde att sådana pumpar skulle vara möjliga att tillverka. Och om materialen i pumparnas master blir ännu lättare kanske vi i framtiden får se pumpar med längre räckvidder än 63 meter, vilket är de största i världen.

-Utvecklingen visar att platsgjuten betong hör  framtiden till, säger Peter Fellborn, Rox International, som levererat 50-meterspumparna.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.