Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

ABB driftsätter transmissionslänk i Kina

Publicerad: 22 juli 2010, 12:09

Världens första transmissionslänk för ultrahög spänning tas i kommersiell drift i Kina. Länken blir längst och kraftfullast i världen, och ABB har varit ett nyckelföretag i sammanhanget.


ABB har varit huvudteknikleverantör till SGCC (State Grid Corporation of China) när kraftprojektet Xiangjiaba-Shanghai, världens första UHVDC-länk - överföring av ultrahögspänd likström- tagits i kommersiell drift. Projektet har genomförts på 30 månader, ett år mindre än beräknad tidplan.

Den ±800 kV starka länken kommer att överföra upp till 7 200 megawatt elkraft från vattenkraftverket Xiangjiaba i sydvästra Kina till Shanghai, landets ledande industri- och handelscentrum - en sträcka på 2 000 kilometer - och därmed tillgodose elbehovet hos 24 miljoner invånare. Projektet är banbrytande vad gäller spänningsnivåer och överföringskapacitet och överträffar det tidigare rekordet hos 600 kV-länken Itaipu i Brasilien, också den levererad av ABB.

Zheng Baosen, Executive Vice President för SGCC, säger i ett pressmeddelande från ABB att "800 kV UHVDC kommer att spela en viktig roll för att skapa tillgång till avlägsen förnybar energi i Kina, ett prioriterat område för oss".

Den högeffektiva kraftlänken består av en enda luftburen ledning och upptar mindre utrymme än det befintliga systemet på 500 kV. Dessutom är överföringsförlusterna i den nya länken mindre än 7 procent, även det en påtaglig förbättring jämfört med det befintliga systemet. Den sparade elektriciteten motsvarar elbehovet hos runt en miljon kineser.

Som en del av det nyckelfärdiga projektet har ABB, från sitt kompetenscenter inom HVDC teknik i Ludvika, ansvarat för den övergripande systemkonstruktionen samt leverans av nyckelutrustningen. I denna ingick tyristorventiler, 10 av de 28 strömriktartransformatorerna, samt genomföringar, ställverk, ventiler, det nyutvecklade HVDC-kontrollsystemet DCC800, projektkoordination och systemberäkningar. Resterande transformatorer tillverkades av lokala partners i Shanghai med komponenter och teknik från ABB i Ludvika.

Fakta: UHVDC, överföring av ultrahögspänd likström, är en vidareutveckling av HVDC-tekniken. Den nya tekniken med ett avancerat kontrollsystem är det största tekniska framsteget vad gäller överföringskapacitet och effektivitet på över två decennier. UHVDC lämpar sig särskilt väl för geografiskt stora länder såsom Kina och Indien, där befolkningstäta, energikrävande regioner ofta ligger långt ifrån kraftkällorna, inte minst källorna för förnybar energi.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.