lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Alpin skidåkning på danska sopor

Publicerad: 10 december 2019, 05:06

Sopåkning på dansk backe. Foto: Rasmus Hjortshöj

En skidbacke ovanpå en fjärrvärmeanläggning i Köpenhamn har skapat rubriker över hela världen. Nu har anläggningen Copenhill öppnat.


Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Energi- och sopbränningsanläggningen Amager Resource Centre, ARC, i Köpenhamn försörjer motsvarande 30 000 hushåll med el och 72 000 hushåll med värme. Anläggningen ska hjälpa staden att nå målet att bli en av världens första koldioxidneutrala städer. Men nu ska energianläggningen även försörja Köpenhamnsborna med citynära utförsåkning.

I oktober invigdes friluftsanläggningen Copenhill ovanpå ARC. Nedför det sluttande taket löper en 450 meter lång skidbacke klädd med Neveplast, ett syntetiskt material som i Copenhill-backen är grönt som gräs men har samma glid som snö.

– Idén med skidbacken kom från insikten att Köpenhamn har ett kallt klimat med flera snömånader, men absolut inga berg, förklarade arkitekten Bjarke Ingels för Architecture Digest.

Den längsta nedfarten ska vara 180 meter, vilket i Danmark får anses vara högt, då landets högsta ”berg”, Møllehøj, sträcker sig blygsamma 170 meter över havet. Plötsligt slipper alltså danskarna ta sig till de svenska fjällen för lite utförsåkning.

Den som inte vill åka skidor kan i stället roa sig med att klättra upp till toppen längs en naturstig, klättra på klättervägg eller äta i restaurangen.

Friluftsanläggningen hjälper till att synliggöra den hållbara energi som produceras under den.

– Plötsligt blir hållbarhet det roligare alternativet till det konventionella som vi är vana vid, säger Bjarke Ingels.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev