Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Teknik

Autodesk öppnar sig mot andra plattformar

Publicerad: 7 Maj 2009, 09:15

Samarbete är årets trend när Autodesk släpper 2010-versionerna av sina program. Dels mellan de egna programmen men även mot andra tillverkares mjukvara.


– Årets trend är att förbättra förutsättningarna för ett större samarbete, mellan discipliner och över branschgränser, säger Nora Gunneng, marknadsansvarig för bygg på Autodesk i Sverige.

Bolaget har blivit kritiserade för bristande intresse av att få sin mjukvara att kommunicera med andra program. Ett fungerade flöde av data är kärnan i byggindustrins övergång från pappersritningar till BIM, byggnadsinformationsmodellering.

Men Autodesk har redan tidigare visat visst intresse för det öppna och teknikneutrala filformatet IFC. Uppköpet av Navisworks, ett program som kan slå samman 3D-modeller från olika program är ytterligare ett tecken på att bolaget öppnar sig mot andra mjukvaror. Nu ger Nora Gunneng signaler om ytterligare öppenhet.

– Det här med att öppna oss mot andra format och samarbeten mellan olika plattformar är något som kommer att vara en prioritet. Våra kunder sitter ju inte bara med våra produkter och vi kan inte ignorera hur verkligheten ser ut, säger hon.

Förbättrat samarbete gäller även programmen i företagets egen BIM-portfölj, Revit-paketet. Programmen har fått nya kommunikationsbroar via det nya filformatet .adsk, Autodesk exchange files, och ska därför bli ännu bättre på att jobba ihop.

– Kommunikationsbroarna handlar om att inte se byggnaderna som en isolerad industri. Vi tror att byggindustrin i helhet gynnas av att olika discipliner kan kommunicera med varandra på ett enkelt sätt, säger Nora Gunneng.

De olika programmen i Revit-serien har också fått mer logiskt strukturerade menyer och ett mer gemensamt användargränssnitt. Syftet är att miljöerna i Autodesks program allt mer ska likna varandra. Ytterligare en trend är ett fokus på hållbart byggande, anser hon.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.