måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Batteri ger nya möjligheter för tunga maskiner

Publicerad: 21 juni 2016, 13:01

Världens första kompatibla 18-/54-volts batteri ger nya möjligheter att köra tunga maskiner med batteridrift som tidigare krävt eldrift. ”Hantverkare får helt enkelt bättre effektivitet i de applikationer de jobbar med”, säger Mats Gustafsson, nordisk produktchef Dewalt.


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

– Den största fördelen med 54 volt är att maskinen jobbar snabbare och därmed drar mindre kraft ur batteriet. Kombinationen 54 volt och sex amperetimmar ger framför allt mycket längre gångtid än ett 18-volts batteri som har lägre amperestyrka. Hantverkare får helt enkelt bättre effektivitet i de applikationer de jobbar med, säger Mats Gustafsson, nordisk produktchef Dewalt.

Med 54 volt kommer det vara möjligt att köra stora maskiner med batteridrift som tidigare krävt eldrift, vilket ger en rad fördelar. Enligt Dewalt går det att på en enda laddning med ett 54-voltsbatteri kapa drygt 200 stycken reglar i måttet två gånger fyra tum med en 216 millimeters kap- och gersåg. Det innebär också förstås ökad smidighet eftersom elsladden ersätts av ett batteri.

Dewalts nya batteri. Foto: Anders Myrdal

Hur behovet av ett 54-volts batteri ser ut i byggbranschen i dag är dock svårt att veta. Priset, som fortfarande är obekräftat, kommer att vara mellan 30-50 procent högre än företagets nuvarande 18-volts batteri och kommer antagligen påverka branschens efterfrågan på kort sikt. För det är svårt att undvika att ställa det nya batteriets möjligheter mot dess pris.

Läs mer: Nya regler vid transport av litiumbatterier.

Den amerikanska elhandverktygsjätten drar igång lanseringen av 54-volts batteriet i augusti 2016 under namnet XR Flexvolt. Bland de första produkterna som Dewalt släpper märks världens första batteridrivna bordssåg och en 216 millimeters kap- och gersåg. Några andra viktiga maskiner där eldriften ersatts av batteridrift är SDS-plushammare, SDS-maxhammare, alligatorer och vinkelslipar som kommer upp i 1800 watt.

54-volts batterierna är bakåtkompatibla, vilket betyder att de kan användas i Dewalts 18-volts maskiner.

– Det är en ganska enkel teknologi i detta. Eftersom batteriet är bakåtkompatibelt med 18-volts batterier har vi en mekanisk switch i det som kopplar samman cellerna för att få ett 54-voltsbatteri. När vi kopplar isär cellerna får vi tre stycken 18-volts batterier i ett och samma paket. När batterierna läggs i serie blir det ett lägre motstånd vilket betyder att vi får ut mer kraft av maskinen.

Anders Myrdal, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev