Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Bättre bygge med smart logistik

Publicerad: 26 januari 2012, 10:08

Arcona Lean Construction testar nya metoder för just-in-time tillsammans med logistikexpert.


Arcona har inlett ett långsiktigt och strategiskt samarbete med logistikföretaget Servistik. Tanken är att få alla leveranser i rätt tid, till rätt plats och i rätt mängd – även när de logistiska förutsättningarna är tuffa.

– Vi testade att samarbeta med Servistik vid kvarteret Lärjungen, en hotellombyggnad vid Norra Bantorget i Stockholm. Det blev en väldigt lyckad utväxling. I våras fick vi totalentreprenaden till Klaraporten, en kontorsombyggnad i en extremt trång stadsmiljö, mittemot Stockholms central på Vasagatan. Då blev vi tvungna att hitta på någonting konstruktivt, säger Anders Rauge, projektchef på Arcona.

Projektet Klaraporten, med livförsäkringskoncernen Storebrand/SPP som byggherre, är en ombyggnad på 20 000 kvadratmeter inklusive en utbyggnad och uppglasning av den befintliga takvåningen. Målet är att projektet ska Breeam-certifieras till nivån ”excellent” och guldcertifieras enligt Miljöbyggnad. Byggnaden ligger inklämd mellan Vasagatan och Klaratunneln och det finns bara en smal väg in på bygget, en lastgata med plats för en lastbil i taget.

Den logistiska modellen baseras på att allt material samlas upp på Servistiks distributionsdepå i Skärholmen. Arcona gör sedan avrop mot Servistik med ett par dagars framförhållning. På depån paketeras sedan dagsbehoven och materialen – i rätt mängd och just-in-time. Därpå direktlevereras materialen med en lastbil åt gången och med inbärning till anvisad plats på bygget.

– Det finns en rad klara fördelar. Vi slipper lösa svåra lagringsproblem på byggarbetsplatsen och genom att låta Servistiks personal sköta all materialhantering kan byggnadsarbetarna helt koncentrera sig på att bygga, säger Anders Rauge.

– Vi har precis kommit igång med Klaraporten men det märks redan att det här arbetssättet bidrar till renare arbetsplatser, sundare och friare arbetsmiljö, mindre svinn, bättre arbetsflöden och ökad leveranskvalitet. Men det här sättet att jobba kräver också en mer proaktiv planering från samtliga inblandade parter, säger Anders Rauge.

Arcona och Servistik planerar nu att låta examensarbetare från Linköpings universitet analysera de ekonomiska vinsterna med metoden.
Målsättningen på sikt är att Arcona ska använda den nya logistiklösningen på de flesta av sina projekt.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News