Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Betongbranschen uppvaktar Utbildningsdepartementet

Publicerad: 6 mars 2008, 13:41


Av Margareta Redlund

Betongbranschen har uppvaktat Utbildningsdepartementet för att få ekonomiskt stöd för mer betongforskning. Ett omfattande forskningsprogram presenterades och som är tänkt att pågå under sex år under förutsättning att staten satsar hälften av de 150 miljoner kronor som forskningen beräknas kosta. Industrin är beredd att betala resten.

Ett statligt program för träbranschen finns och där regeringen utsett Fredrik von Platen för att utveckla ett FoU-program. Betongbranschen vill ha något liknande, det vill säga en utredare som kan ge förslag på hur staten ska finansiera de 75 miljoner kronor som behövs i statligt stöd.

Att betongbranschen uppvaktade Utbildningsdepartementet med sin propå beror på att både Byggforskningsrådet och Nutek numera är borta och det är oklart vart man ska vända sig för att få statliga forskningspengar.

Betongbranschens forskningsprogram kallas "Uthålligt betongbyggande". Det fokuserar på bättre arbetsmiljö, mindre energiförbrukning och hushållning av naturresurser som till exempel naturgrus. Anligt en norsk rapport är en satsning på betongforskning lönsam. Varje satsad norsk krona under de senaste 20 åren har gett samhället tjugofalt tillbaka.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.