Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Betongelement får egen utställning

Publicerad: 18 oktober 2019, 08:14

Den 18 oktober öppnar utställningen Flygande betong – byggelementen som förändrade världen på Arkdes i Stockholm. Det är en berättelse om betongelementens uppgång och fall under 1900-talets andra hälft och vilken betydelse de fabrikstillverkade byggelementen har haft för byggandets utveckling runt om i världen.


– Sverige har haft en betydande roll globalt sett i utvecklingen av bostadsbyggande med betongelement, säger Erik Stenberg, bostadsforskare vid KTH, som också medverkar i utställningen och i samband med den också donerar sitt privata forskningsarkiv till Arkdes.

Sune Sundahl. Installation av stora betongelement i bostadshus, 1967–1968.

Foto: Arkdes samlingar

Flög över världen

Under 1950- och 60-talen erövrade byggsystem med betongelement världen med storm och spreds till över 70 länder, där de vidareutvecklades utifrån de skiftande sociala, ekonomiska och politiska behov som rådde i respektive länder. Genom modeller, foton och originalmaterial visar utställningen fram den variation som ändå fanns i en tid då det byggdes bostäder för miljontals människor.

Digital illustration av det Kubanska byggsystemet GPS.

Foto: José Hernández, digital illustration

Arkdes storsatsning är resultatet av mer än tio års forskning. Curatorer för projektet är Pedro Ignacio Alonso och Hugo Palmarola som belönades med Silverlejonet för utställningen  Monolit Controversiersies vid arkitekturbiennalen i Venedig 2014. På plats på Arkdes pressvisning av utställningen berättar Pedro Ignacio Alonso om arbetet bakom utställningen och dess olika delar.

Det svävande betongelementet blev en framtidssymbol, inte bara för att det förändrade bostadsbyggandet, utan också inom konst och politik. I efterkrigstidens allmänna optimism förkroppsligade de fabrikstillverkade betongelementen drömmen om en bättre värld.

Uppgång och fall

I konst och propagandaffischer blev betongelementen ett vanligt motiv för ett helt nytt samhälle på väg att ta form. Men utställningen omfattar även den kritik som så småningom växte fram mot den nya tidens samhälle som ledde till en nedgång för byggandet med byggsystem med prefabricerade betongelement.

Byggelementen gick upp som en utopi, men på 1970-talet vändes utvecklingen till dystopi, vilket kom till uttryck i film och satiriska tidskrifter bland annat.

”Så ansiktslöst.”

Foto: Ju Tjerepanov, Krokodil, Nr. 31, 1974, Sovjetunionen.

Arkdes utställning har formgivits av Note Design Studio vilka har hållit rummet öppet som en byggarbetsplats, där man tagit fasta på känslan av att detta är framtiden.

Utställningen visas mellan den 18 oktober 2019–1 mars 2020.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.