Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

BF9K välkomnar företag nummer 50

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Kvalitetssystemet BF9K har fått upp ångan.

Snart fyra år efter att det första företaget certifierades har familjen växt till 50 företag - och ytterligare ett 20-tal är på god väg.

Stefan Segerberg, delägare och vd i SBG Byggen AB, är glad att företaget nu kommit i mål och kan börja använda BF9K-loggan.

- Det blir ett mervärde för oss som företag när vi pratar med beställare att kunna visa att vi är certifierade enligt BF9K.

Det var för fem år sedan som Stockholms Byggmästareförening började arbetet med att ta fram en produktcertifiering som var skräddarsydd för byggbranschen. Med tanke på det stundtals ansträngda förhållandet mellan Stockholms BF och Sveriges Byggindustrier är det en intressant detalj att idén till BF9K kom från BIs nuvarande vd Bo Antoni, då delägare i Grävbolaget som blev det första certifierade företaget i september 2001.

Stockholms BF står bakom BF9K men tanken är inte att systemet ska vara begränsat till Stockholmsområdet, framhåller projektledaren Hasse Jansson.

- Vi har certifierade företag i hela landet nu och tanken är att det ska vara något för alla.

Den stora skillnaden mellan BF9K och ISO-systemen är att BF9K är fokuserat på produkten medan ISO handlar om verksamhetsstyrning och själva processen.

- Vi brukar säga lite elakt att med ISO kan du bli certifierad för att göra flytvästar av betong, bara du kan göra 500 exakt likadana och fyller i alla blanketter rätt, säger Hasse Jansson.

I BF9K ligger i stället en rad funktionskrav på den färdiga produkten samt krav på arbetsmiljö och miljö.

- Vi hoppas att när systemet är fullt implementerat har man ett väl fungerande företag som gör en bra produkt.

En certifiering är naturligtvis inte gratis. Förutom anslutningsavgift, årsavgift och avgift till Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut som gör själva certifieringen handlar det om mycket eget arbete i företagen. Men Stefan Segerberg tycker att arbetet med att möta systemets krav har varit mycket nyttigt för företaget.

- Den tid man lägger ner är direkt knuten till vår produktion och sådant som vi har nytta av i vår verksamhet.

Hasse Jansson har hört samma sak från andra anslutna företag.

- De företag som gått igenom det här säger att de fått igen varenda krona. Det är lönsamt att ha ordning och reda.

Egentligen är SBG Byggen det 51 företaget som certifieras. Ett certifierat företag gick i konkurs i fjol sedan Skatteverket betalningssäkrat alla tillgångar. De båda delägarna dömdes senare, mot sina nekanden, till långa fängelsestraff för ekonomiska brott.

- Men det är det enda av våra företag som gått i konkurs, säger Hasse Jansson.

- BF9K är heller inte avsett som ett verktyg mot svartjobb utan det är ett kvalitetssystem.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.