Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Billigare gjutning med lager på lager

Publicerad: 6 mars 2008, 13:42


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Blå betong har fördelar och nackdelar.

Den är snygg.

Den är groteskt dyr.

Om man, som White Arkitekter i Linköping, får för sig att gjuta ett helt torg i blå markbetong måste man antingen ha en vårdslöst spendersam kund eller tänka till.
Eftersom Akademiska Hus gör sitt bästa för att inte vara vårdslösa med slantarna tog landskapsarkitekterna Marie Isaksson (ansvarig), Linda Danielsson och Jenny Mathiasson kontakt med Per Persson, delägare i Lorenzson Betonova AB i Göteborg som är specialister på mönstrad markbetong.

- Vi har halverat kostnaden för projektet sedan den första kontakten togs, säger Per Persson.

Lösningen är att gjuta torget i två lager, med vanlig ofärgad betong i botten och ett tunnare lager av den dyra pigmenterade betongen i toppskiktet. Elementärt kan man tycka, men inte helt okomplicerat att genomföra.

- Man får göra på ett lite annorlunda sätt och ha två gäng igång samtidigt som gjuter. Det som absolut inte får hända är att det första lagret härdar innan man får på det övre lagret.

Att tillämpa tekniken på en så stor yta som det 1 900 kvadratmeter stora torget framför Kårallen på Linköpings universitet blir unikt. Däremot har Per Persson varit inblandad i några busshållplatser i Göteborg där samma metod använts. Där var orsaken att kunden ville ha plastfiberarmering i toppskiktet men stålfibrer i botten. Så kommer det för övrigt också att bli i Linköping, eftersom det finns risk att en del stålfibrer sticker upp och med tiden ger problem med rostiga fibrer på en blåfärgad yta.

- Men anledningen i det här fallet är främst att den blå betongen är så oerhört mycket dyrare.

Blått färgpigment kostar närmare 400 kronor per kilo och med en inblandning av 16 kilo pigment per kubikmeter färgad betong blir kostnaden för pigmentet 6 400 per kubikmeter, att jämföra med betongpriset inklusive stålfiber som är ca 1 700 kronor per kubikmeter.

Att gjuta med dubbel bemanning är naturligtvis också en extra kostnad.

- Men det är marginellt i jämförelse med kostnaden för betongen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.