Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Billigare solceller med ny teknik

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Solceller kan bli betydligt billigare i framtiden. I en ny avhandling vid Uppsala universitet visar Jonas Malmström hur ett av de fem filmskikten, tillverkat av det mycket dyra halvledarmaterialet CIGS (kopparindiumgalliumdiselenid), kan göras betydligt tunnare utan att solcellen förlorar alltför mycket effekt.

Det finns flera olika tekniker för att omvandla solljus till elektricitet. Äldre teknik var baserad på kristallina celler men under de senaste decennierna har utvecklingen främst varit inriktad på olika tunnfilmsmoduler. Det tunna halvledarskiktet tillverkas av antingen flerkristallint kisel eller ett amorft ämne. Amorft kisel var det mest lovande materialet under 1980- och 1990-talen och stod 1996 för omkring 15 procent av världsproduktionen av solceller.

Fördelen med tunnfilmsteknik jämfört med kristallina celler är främst att halvledarskiktet kan göras mer än 100 gånger tunnare, vilket gör att materialkostnaden blir avsevärt lägre. Ju tunnare man kan göra skiktet utan att förlora verkningsgrad, desto billigare blir solenergin. Jonas Malmström har haft målet att öka förståelsen för hur CIGS-solceller fungerar och han har funnit att genom att lägga till ett kontaktskikt av molybdendiselenid och ersätta en av filmerna på glasskivan med zirkoniumnitrid kan verkningsgraden hos CIGS-skiktet ökas.

- Detta öppnar en ny möjlighet att tillverka högeffektiva CIGS-solceller med betydligt tunnare CIGS-filmer. Eftersom CIGS-filmen är det skikt som kostar mest kan det leda till sänkta tillverkningskostnader för CIGS-solceller totalt sett, säger Jonas Malmström i ett pressmeddelande.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.