tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Bonava halverar byggtiden

Publicerad: 20 september 2016, 14:42

Bild 1/3  Andréas Ask, avdelningschef för produktion och verksamhetsutveckling vid Bonava Sverige. Foto: Bonava

Från första spadtaget till inflyttning har Bonava nästan halverat byggtiden för småhus, från 20 till 12 månader. Standardiserad teknik och process med prefabricerade hus gör att bolaget kan leverera nästan dubbelt så många hus på samma tid jämfört med tidigare.

Ämnen i artikeln:

småhusBonavaprefabricering

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


– Om vi levererade ett projekt med 40 hus på 20 månader tidigare så kan vi leverera motsvarande projekt på 12 månader i dag, säger Andréas Ask, avdelningschef för produktion och verksamhetsutveckling vid Bonava Sverige (före detta NCC Boende).

Bakom den kraftigt förkortade byggtiden finns flera orsaker. Framförallt lyfter Andréas Ask en mer standardiserad teknik och process med förtillverkade hus.

– Vi har jobbat på ett mer strukturerat sätt med ett och samma byggsystem och några utvalda hustyper. Det har gjort att vi har kunnat trimma upp produktionstakten med bibehållen kvalitet. Nyckeln ligger i att vi hela tiden jobbar med en och samma lösning, säger Andréas Ask.

Partner i Jämtland

Genom att utveckla det traditionella sättet att bygga småhus såg Bonava en möjlighet att bygga betydligt mer till lägre kostnad.

– Vi beslutade att vi skulle jobba mer långsiktigt med en leverantör och hålla fast vid ett byggsystem med ett begränsat antal lösningar och hustyper, berättar Andreas Ask.

Familjeföretaget Norrlands Trähus i Hammerdal, Jämtland är underleverantör och strategisk partner för produktion och produktutveckling av prefabricerade hus till Bonava.

– I och med att vi har ett långsiktigt samarbete för att utveckla produkten så kan vi jobba med att hela tiden göra förbättringar. När vi har låst en teknik, så kan vi göra förändringar i fabriken för att utnyttja fabriken och maskinerna mer rationellt förbättra flödena, säger Peter Rhensbo, vd för Norrlands Trähus.

Underlätta montage

För att komma dit de är i dag har Bonava och Norrlands trähus haft ett bra samarbete när de har tittat på hela produktionskedjan. De har tittat på hela flödet. Hur ska delarna se ut för att vara lätt att montera, lasta och lossa exempelvis, berättar Peter Rhensbo.

– När vi har tänkt igenom allting på det sättet så har vi också säkrat kvaliteten. Då kan man också tryggt öka takten i produktionen, säger Peter Rhensbo.

Han berättar att de tillsammans med Bonava har tittat på vilka saker som kan förberedas i fabriken för att underlätta montaget på plats.

– Vi har jobbat mycket med att hitta lösningar som är gemensamma för de olika hustyperna, radhus, friståendehus och parhus. När vi har låst det tekniska systemet går projekteringen ganska fort och de tjejer och killar som sedan ska montera husen känner igen systemet, säger Peter Rhensbo.

Förnyas två gånger per år

Två gånger om året uppdaterar Norrlands Trähus och Bonava byggsystemet utifrån de goda idéer som har kommit in och Bonava har också en person som jobbar med att samla upp goda idéer hela tiden.

– Vi samlar in erfarenheter från byggarbetsplatsen och så uppdaterar vi den tekniska lösningen och processen och fintrimmar den, säger Andreas Ask.

Bonavas och Norrlands Trähus strategiska samarbete löper på till slutet av 2018 och kommer troligtvis att fortgå. Bonava har även andra strategiska partners för att täcka sitt behov.

För Norrlands trähus har samarbetet med Bonava varit fruktsamt. Bolaget har ökat sin omsättning under flera år.

– Det är hit branschen måste ta sig om man ska få upp volymerna. Ur ett samhällsperspektiv så är det också den väg man måste gå för att klara utmaningarna med bostadsbristen tror jag, säger Peter Rhensbo.

Finns det risk för slarv när tempot ökar?

– Det är en risk att beakta, men i och med att vi är trygga med utformningen och säkra på systemet så tror jag inte det. Det är inte så att vi springer fortare utan mer att vi vet vad vi ska göra. Vi har fått bort icke värdeskapande tid och väntetider. Det är en långsam förbättring av tidplaner och genomförandet som har fått de här stora effekterna för oss, säger Andreas Ask.

Bonava Sverige och Norrlands Trähus

Bonava Sverige

■ Bonava Sverige är före detta NCC Boende.
■ Antal anställda: 1 400.
■ Verksamhet i norra Europa: Sverige, Finland, Danmark, Norge, Tyskland, Sankt. Petersburg, Estland och Lettland.
■ Omsättning: 13 miljarder kronor.
■ Bonava är noterat på Nasdaq Stockholm.

Norrlands Trähus

■ Antal anställda: 60.
■ Verksamhet: Huvudsak i Sverige
■ Omsättning: 100 miljoner kronor.
■ Familjeägt företag i Jämtland.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev