Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Bredband genom två hål i väggen

Publicerad: 6 mars 2008, 13:38


Efter flera år av tester verkar elbolagen nu närma sig den punkt då bredband via elnätet kan lanseras kommersiellt. Elbolagen vill inte lova någonting, men flera av de stora - som Sydkraft, Birka och Vattenfall - antyder att de sannolikt kommer att vara beredda att rulla ut erbjudanden om elnätskommunikation redan denna höst.

Försök med tekniken, som presenterades första gången i september 1997, pågår i dag hos flera av de stora aktörerna. Birka testar i Stockholm, Sydkraft i Malmö och Vatttenfall på Gotland. Elbolagens gemensamma forskningsbolag Elforsk har också, tillsammans med ett 40-tal elföretag, ett pågående demonstrationsprojekt i Graninges nät i Danderyd. Där undersöks både tekniken och den ekonomiska bärkraften.

Och resultaten är hittills mycket goda, enligt projektledaren Peter Chudi. Man har hittills visat att tekniken fungerar. Det som fortfarande är osäkert är ekonomin. Men Peter Chudi tror att elnätskommunikation är en "killer application" och att det mesta talar för elbolagen på bredbandsmarknaden. De har redan stora delar av den infrastruktur som behövs. De har också ett gott rykte, etablerad kontakt med kunderna och kan gräva kablar.
Elnätskommunikation har också andra fördelar. Till skillnad från tele- och kabeltevenäten så är det få abbonenter per station. Det gör att elbolagen kan bygga utifrån konsumenternas efterfrågan.
- Vi kan göra unika utbyggnader per sådan här liten grupp. Där tror vi att vi har en styrka. Vi kan bygga ut efter betalningsviljan och vi behöver inte ta de här jättestora besluten, säger Per Wigren på Sydkraft.

/Martin Hagström
Reagera på artikeln!

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.