Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Byggare försvarar fasadmetod

Publicerad: 6 mars 2008, 13:36

Byggbranschen har skakats om av larmet om mögliga fasader. Men tre av de stora byggbolagen fortsätter med enstegstätning. "Jag är övertygad om att det är en bra metod", säger Ove Forselius, platschef på Peab och visar runt bland nyputsade fasader.


Ett helt nytt bostadsområde har växt fram vid Järla Sjö utanför Stockholm. Under sju års tid har Peab byggt drygt 50 hus; 400 lägenheter åt HSB och Riksbyggen, lika många i egen regi, en skola och lokaler. Enstegstätning är den metod som använts genomgående och fasadputsen blev nyligen klar på de sista husen.
-Vi har inte haft några problem med fasaderna och det får man inte om man gör på rätt sätt, säger Ove Forselius.
Han börjar med att visa tidplanen och betonar hur viktigt det är att man alltid bygger taket innan man börjar med fasaden. Fukt får under inga omständigheter byggas in. Sen gäller det att ingen fukt kommer in vid balkonger och andra infästningar. Vid alla plåtdetaljer, som vindskivor, fönsterbleck och fästen för hängrännor krävs noggrannhet.
-Vi är också noga med att mäta fukt i väggarna innan vi sluter tätt.
Det visar sig ibland att bleck, plåtar och övrig takavvattning är för knappt projekterat och får utökas vid entreprenaden. Vid Järla Sjö har Peab utökat plåtentreprenaden för att säkerställa fasaderna.
-Har man ett tveksamt fall är det bättre att kosta på lite mer men metoden har man hållit på med i 30 år och den är det inget fel på. Jag använde den på bottenvåningen när jag byggde min kåk för 21 år sedan. En träfasad är ju mer otät, säger Ove Forselius, som poängterar hur det är att arbetsledare på plats alltid kontrollerar att jobbet blir korrekt utfört. För ritningar och praktik är fortfarande skilda världar och mycket måste lösas på plats.
-En arbetsledare ska klara av det här, det kravet ska man kunna ställa för det är egentligen inget svårt jobb. Det enda man behöver tänka på är hur man leder vatten.
Även putsbäraren (isoleringsskivan) är dränerande och ska kunna leda bort vatten som kommer in. Nertill på husen syns grunden och där ska man inte måla för då stängs fukt inne.
Som putsentreprenörer anlitar de Peabägda Interoc och arbetschefen Jan Bergström, tycker även han att enstegstätning är en bra metod,
-Öppnare puts än den vi har vid Järla Sjö finns inte, säger Jan Bergström. Den är helt naturlig, en KC-produkt rätt igenom, utan plaster som tillsatser. Vi använder den i 80 procent av alla jobb. Det gäller bara att det är torrt under så att man inte bygger in fukt.
Snart kommer ännu fler fasader att byggas på samma sätta, bland annat vid Peabs projekt åt HSB i Hammarby Sjöstad.
-Metoden är inte ovanlig och vi har inte haft några problem med den. En fördel är att det innebär energibesparingar att bygga på det här sättet, säger Tomas Andersson, chef för Peab Bostad.

FREDRIK KARLSSON

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.