söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Byggindustrin testar: Verktyg för den moderna hantverkaren – skruvdragare, sticksågar och vinkelslipar

Publicerad: 31 mars 2022, 06:24

Rikard Hörstedts favoritverktyg är skruvdragaren.

Foto: Mattias de Frumerie

Byggindustrins hussnickare Rikard Hörstedt har sågat, borrat, kapat och skruvat sig igenom byggarnas favoritverktyg. I testerna ställer vi Festools, Milwaukees och Bosch senaste modeller mot varandra.

Ämnen i artikeln:

milwaukeeFestoolarbetsmiljö

AC


Här hittar du testen!

Excenterslipar 
Skruvdragare 
Sticksågar

Vinkelslipar 
Handöverfräs
Grovdammsugare

Vilket är ditt favoritverktyg?

– Skruvdragaren, alla gånger. Det är det verktyg jag använder allra mest, till så många olika saker. Jag har haft ett antal olika skruvdragare genom åren, min senaste är en fem år gammal Dewalt som bara fortsätter att leverera. Det är kul när man byter skruvdragare för de har alltid blivit lite bättre från år till år.

Du har byggt det mest genom åren, från kök till hela hus – vad tycker du mest om att göra?

– Att bygga altaner. Jag tänker att det hänger ihop med att man oftast gör det på våren och det innebär mycket jobb ute i solen. Det tycker jag är härligt!

Finns det några jobb du tackar nej till?

– Egentligen inte. Men visst, om någon frågar om jag kan isolera om deras gamla krypgrund så blir det nog nej. Jag gjorde det åt en kund för ett antal år sedan och det var trångt, jävligt och fuktigt. 120 kvadratmeter blöt isolering som skulle rivas bort i kryphöjd, nej tack.

När har du en extra bra dag på jobbet?

– Jag blir glad när jag lyckas lösa ett konstruktionsproblem som jag funderat på länge. Ofta kommer inte lösningen på en gång, men när hjärnan fått jobba på egen hand några dagar brukar det dyka upp ett svar.

Och det motsatta, en dålig dag?

– När verktygen krånglar. Som nyligen när jag köpt en dyckertpistol och skulle sätta panel. Jag hann inte ens första brädan innan den la av. Det var bara att ta isär, smörja upp och försöka igen. 

Och sen funkade det?

– Nej. (Skratt).

Men du tycker ändå att det är kul att prova nya verktyg?

– Absolut. Ett bra verktyg gör sådan skillnad när man jobbar, och det är alltid kul att prova nya och bättre maskiner. Alla verktyg jag använt mig av i de här testerna håller en väldigt hög nivå och bjuder på smarta lösningar och genomtänkta funktioner. Det är maskiner som man kan ha hela livet.

Läs mer!

 

Byggindustrins verktygsexpert Rikard Hörstedt

Ålder: 48 år

Familj: Fru och tre barn.

Bor: Stockholm

Antal år som snickare: 30 år. Jag började direkt efter gymnasiet, min morfars hus skulle renoveras så jag hjälpte till. När det var klart frågade snickaren som höll i bygget om jag hade några andra planer, och det hade jag inte. Sedan dess har det varit mitt yrke.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev