Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Teknik

Cramo har ny smart användning för ID06

Publicerad: 7 November 2008, 08:48

Maskinuthyrningsföretaget Cramo öppnade härom veckan sin första jourdepå. När som helst på dygnet kan Cramos avtalskunder öppna depån med hjälp av sina ID06-brickor.


– Det är RFID-tekniken i ID06-korten som öppnar för den här typen av service, säger Cramos nye vd sedan i somras, Erik Bengtsson.

Några av de kunder som varit tidigt ute att teckna sig för den nya servicen är fastighetsförvaltare som snabbt kan behöva pumpar, avfuktare eller våtsugar om olyckan är framme. Och behöver den snabbt. Oavsett tid på dygnet.

– Vi valde att öppna den första jourdepån på Kungsholmen mitt inne i Stockholm, säger Erik Bengtsson. Det är inte vår största depå men platsen är strategisk och kan enkelt nås av företagare över hels Stockholm.

Tillträdet möjliggörs genom den nya standarden för legitimationer i hela byggsektorn. ID06-korten ska i fortsättningen bäras av alla som vistas på en byggarbetsplats. Sedan 2006 har alla storföretag i byggsektorn anslutit sig till branschöverenskommelsen liksom alla berörda fackförbund.

Ursprungligen är ID06-projektet en branschgemensam insats mot svartekonomin som framför allt av små- och medelstora företag har setts som det stora hotet mot en normal lönsamhet eftersom osäkerheten om vilka som vistas och utför arbeten på projektplatser med många underleverantörer har öppnat för företag med svart arbetskraft.

Cramo är ett av de många företag som ser till att samtliga anställda bär de personliga ID-korten synliga.

Samarbetspartner i lösningen med maskinuthyrning från självhämtningsdepån på Kungsholmen är Linköpingsföretaget Safetools, som funnits med som en av systemleverantörerna redan i upprinnelsen till ID06-projektet.

Cramos tjänst kräver att företaget som vill teckna abonnemang är ansluten till ID06, www.id06.se. Varje användare får personliga kort till sina anställda, det är godkänd fotolegitimation med inbyggda RFID-chip.

Anslutna företag med avtal för tjänsten kan logga in på Cramos hemsida och se på sortiment och vad som för ögonblicket ligger inne på lagret eller åka direkt till det nya lagret på Kungsholmen.

Bredvid den vanliga depåentrén finns en särskild port för jourdepån. ID06-kortet sätts i läsaren, den personliga koden knappas in och därefter är det bara att kliva in och hämta reserverade maskiner eller ur lagret för standardsortimentet.

Maskinerna som hämtas registreras automatiskt. Återlämningen kan göras i vanlig depå eller i jourdepån och registreras på samma sätt automatiskt.

Cramo arbetar intensivt med sina interna system för service och tillänglighet för den utrustning som hyrs ut. Alla maskiner som varit ute kontrolleras och statusbestäms vid återlämnandet.

Samtliga reparationer på de cirka 60 000 maskiner som finns till uthyrning, görs i en centraldepå som ligger i Länna utanför Stockholm. Logistiken inom koncernen sköts med egna fasta lastbilsturer och i samarbete med avtalsanslutna åkare.

– Vi har fått ner våra reparationstider från i snitt 15 dagar till fyra, säger Erik Bengtsson. Vi har ökat beläggningsgraden på varje maskin på ett mycket lönsamt sätt.


Fakta Cramo
Vd sedan juni 2008: Erik Bengtsson, som också sitter med i Cramos koncernledning i Finland (Koncernchef Vesa Koivula).

Huvudkontor i Sverige: Kista

Cramo hyr ut maskiner, byggställningar, hissar, säkerhetssystem och moderna byggbodar och flyttbara lokaler. En växande andel av verksamheten är också service inom säkerhetsarbete, konsulttjänster och maskinförare med mera.

Kunderna är till stora dela byggindustrin men också i växande utsträckning offentlig sektor som hyr allt från lokaler till dagis, skolor och kontor.

Antalet anställda i Sverige: 544 personer

Omsättning: 1,9 miljarder kronor

Utmärkelse: Årets bästa europeiska uthyrningsföretag 2009

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.