Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Dammskydd uppe på fem minuter

Publicerad: 28 mars 2011, 09:01

Med ett system av stöttor och klämmor sätter hantverkaren upp en skyddande barriär av byggplast på fem minuter.  Den amerikanska produkten Zipwall stänger av dörrar, korridorer eller delar av rum vid stambyten, ombyggnad eller fuktskador.


– Det blir inga märken i golv eller väggar eftersom man inte behöver använda tejp eller sätta några häftklamrar. Och man behöver inte ta med sig någon stege, säger Ingemar Johansson, generalagent för Zipwall.

Systemet utvecklades för ett tiotal år sedan av en amerikansk byggare som tröttnat på att det var så bökigt att sätta upp skyddsplast när han jobbade. Zipwalls stöttor skjuts ihop och bärs till bygget i en väska som påminner om ett skidfodral.

Valfri byggplast kläms fast i plattan längst upp på stöttan, som sedan trycks på plats mellan golv och tak. Plasten hänger sedan ner från taket som ett draperi. Bland tillbehören finns tätlister som kläms fast mot vägg eller tak, blixtlås som tejpas fast på plasten och skapar en skräddarsydd öppningsbar ingång.

– Det är väldigt flexibelt och fungerar även i snedtak och i trapphus, säger Ingemar Johansson.

Han har sålt systemet sedan hösten 2010. Han driver företaget Burseryds Golvhandel som tillverkar massiva trägolv i olika träslag. Ingemar Johansson såg en naturlig kund för Zipwall hos golvföretagen, som slipar och sågar till golv hemma hos kunderna.

Men marknaden visade sig finnas bland byggentreprenörer som gör stambyten eller ombyggnad. Även företag som sanerar fuktskador är intresserade eftersom man kan avgränsa en mindre volym luft kring fuktskadan, då blir luftavfuktaren eller torkfläkten effektivare.

Hittills har exempelvis NCC och Einar Mattsson köpt några exemplar för att testa produkten. Responsen är bara positiv så här långt. En kund saknade dock ett fäste för laserpass på stöttorna. Så det håller han Ingemar Johansson nu på att utveckla.

– Vi har ett sådant på gång, vi har skissat på några idéer, säger han.

Läs mer: www.zipwall.st (svensk sida) samt www.zipwall.com (den amerikanska tillverkaren).

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.