Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Därför har Skanska övergett fasadmetod

Publicerad: 6 mars 2008, 13:36

Skanska har tvingats till flera renoveringar på grund av fuktproblem vid så kallad enstegstätning. "Det är en bra metod när det fungerar men det är också en riskkonstruktion. Därför har vi valt andra metoder", säger Anders Danielsson, vice vd på Skanska Sverige.


På ett tiotal platser runt om i landet, mestadels i Stockholm, Göteborg och Malmö, håller Skanska på och renoverar nybyggda hus.
-Vi åtgärdar problem vid exempelvis balkonginfästningar, tar bort det som är skadat och gör om tätningar så att det inte kommer in fukt, säger Anders Danielsson.
Vid Sannegårdshamnen på Hisingen i Göteborg byter man stora delar av fasaden på Familjebostäders fem år gamla fastighet. Huset är hårt utsatt för regn och vind och stora mängder vatten har kommit in kring fönstren.
I det nybyggda området Gåshaga strand på Lidingö utanför Stockholm håller man på att renovera 66 villor. Ola Brinnen, arbetsrättsjurist på Sveriges Byggindustrier, bor i en av villorna.
-Det kommer bli jobbigt att ha huset inplastat i flera månader. Vi köpte ett helt nytt hus för att i första hand slippa problem men även med vetskapen om att problem som ändå uppstår, kommer tas omhand av Skanska. Vi tycker att Skanska har tagit tag i problemen på ett bra sätt och detta långt innan det blev ett så stor massmedialt intresse kring detta, säger Ola Brinnen.
I deras hus har de inte stött på några problem men Skanska kommer att förbättra tätningen vid balkonginfästningar och mäta fukt i väggarna. I några av grannhusen har man upptäckt fukt, i andra inte.
-Jag hoppas att Skanska kommer att kunna eliminera problemen så att det inte dyker upp fel längre fram, säger Ola Brinnen
För att slippa mer problem har Skanska övergett metoden.
-Det var efter en riskbedömning vi kom fram till det beslutet. Vi har tagit fram sex olika ytterväggskonstruktioner och den här finns inte med, säger Anders Danielsson.
Det är vid utfackningsväggar som problem uppstår. Vid Liljeholmskajen i Stockholm bygger Skanska ett helt kvarter åt Familjebostäder. Där används en av de sex andra metoderna. Formen får sitta kvar och man gjuter en cementbunden skiva på plats.
Skanska har också jobbat med att ta bort organiskt material från ytterväggen och använder trä, stål och en skiva av oorganiskt material.
Kan man lita på byggbolagen efter ännu en skandal?
-Vi har en lång erfarenhet och bygger ungefär 3 000 bostäder varje år. Merparten är av bra kvalitet, säger Anders Danielsson.

FREDRIK KARLSSON

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.