Teknik
”Det finns ett stort behov av nya uppfinningar"
Publicerad: 6 april 2016, 08:23
Just nu byggs en testbäddsanläggningen för småskalig rening av dricksvatten i Norrtälje. Foto: freeimages.com
Amelia Morey Strömberg från Vattencentrum deltar på Nordbygg 2016. Vattencentrum ska bland annat berätta om den nya testbäddsanläggningen för småskalig rening av dricksvatten som just nu byggs i Norrtälje.
Ämnen i artikeln:
Nordbygg 2017Vilka är det ni vill nå?
– Vi kommer att leta efter samarbetspartners som vill försöka utveckla befintliga och nya produkter för småskalig vattenrening i den nya testbäddsanläggningen. Trots att det i Sverige finns 2 miljoner hus som har egna brunnar finns det ingen lagstiftning för småskalig vattenberedning upp till 50 personer. Filter och allt annat som man säljer till enskilda fastigheter är förhoppningsvis testade av varje företag, men det har inte funnits någon oberoende testningsmöjlighet förrän nu.
Berätta om den nya anläggningen?
– När Norrtälje kommun skulle lägga ner ett vatten-verk fick vi hyra det. Vi bygger anläggningen med sex bås inuti, med hjälp av finansiering från Vinnova och ett konsortium av andra intresserade. Vi har även tagit in studenter från Yrkeshögskolan och Högskolan i Gävle, så det blir ett lärande i det hela också.
Hur viktig är den här frågan om småskalig dricksvattenrening?
– Det finns ett stort behov av nya uppfinningar inom det här området och klimatfrågan gör ämnet ännu mer aktuellt. Många brunnar har redan i dag dålig vattenkvalitet och grundvattnet blir allt brunare. Många kustkommuner har problem med saltvatteninträngning och i skärgården har man ibland inte vatten över huvud taget. En sådan här anläggning är en bra plats att testa uppfinningar som behövs.
Minskar den nya anläggningen risken för att människor dricker dåligt vatten?
– Det kan jag kanske inte påstå, men däremot kan man säga att risken med att inte ha opartisk bedömning är att det kan finnas oseriösa företag, även om de flesta är seriösa.
Finns det mycket pengar att tjäna i det här?
– Ja, de här problemen är inte bara svenska utan ganska globala. Det finns enorma mängder enskilda brunnar, och många turistområden, som till exempel Mallorca har problem redan nu. Med den här testanläggningen kan vi vara säkra på att exportera svenskt kunnande utomlands.
Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se