Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Det här behövs för att Cementa ska satsa på CCS på Gotland

Publicerad: 30 maj 2022, 08:55

Cementa och Heidelbergcement går vidare i arbetet med en CCS-anläggning i Slite. Men både energi och långsiktiga tillstånd kommer att vara förutsättningar på att cementkoncernen i slutändan väljer att satsa på tekniken. Foto: Heidelbergcement

Cementa och Heidelbergcement går in i nästa fas i arbetet med en CCS-anläggning i Slite på Gotland och får in 51 miljoner kronor från Energimyndigheten till en genomförbarhetsstudie. Men fler bitar behöver falla på plats för att cementjätten slutligen ska ta investeringsbeslutet på 10 miljarder kronor.

Ämnen i artikeln:

CementaHeidelberg Cement Northern Europehållbart byggande

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


För ett år sedan inleddes en förstudie om en anläggning för koldioxidinfångning i anslutning till Cementas anläggning i Slite på Gotland. Nu har förstudien, som bland annat har analyserat alternativ för teknik- och logistiklösningar, avslutats och Cementa och Heidelbergcement ser potential i att fortsätta med projektet.

– Vi kommer att ha möjlighet att fånga in 1,8 miljoner ton koldioxid varje år och kapar på så vis direkt tre procent av Sveriges nationella utsläpp, berättade Karin Comstedt Webb, vice vd för Heidelbergcement Norra Europa, på en presskonferens på måndagsmorgonen.

Läs även: Cementa: Då kommer domen

Nu kommer cementkoncernen att inleda en genomförbarhetsstudie med fokus på att optimera energianvändningen, optimera placeringen av anläggningar på området, säkra transportvägar och ta fram underlag för tillstånd och avtal.

Genomförbarhetsstudien, som sträcker sig till 2023, innebär en satsning på 124 miljoner kronor, där Energimyndigheten delfinansierar med 51 miljoner kronor inom ramen för Industriklivet.

Läs även: Cementas vd: ”Det kan finnas lägen där vi har varit fat and happy – men där är vi inte idag”

Tanken är att samma teknik för CCS (aminbaserad) som används i Heidelbergcements blivande anläggning i Brevik i Norge ska användas. Denna anläggning kommer att sättas i bruk under 2024 och beräknas fånga upp hälften av utsläppen från cementproduktionen i fabriken.

– VI kommer lära oss mycket av Brevik-projektet. Nu skalar vi upp och sträcker oss längre, säger Karin Comstedt Webb.

Nästa steg blir projektering, men för att Heidelbergcement till år 2026 ska kunna ta ett investeringsbeslut för byggnationen – något som uppges kosta 10 miljarder kronor – behöver andra bitar falla på plats. 

– Elförsörjningen är den stora flaskhalsen. Därför behöver vi känna en trygghet i att elen kommer fram, säger Karin Comstedt Webb och berättar att CCS-anläggninen kommer öka effektbehovet med 200 megawatt. Detta innebär i praktiken att en tredje elkabel från fastlandet till Gotland behöver vara på plats till 2030.

Dessutom behöver Cementa ha ett långsiktigt täkttillstånd i Slite ska för att materialförsörjningen ska vara säkrad. Till hösten ska Cementa skicka in en ansökan om ett långsiktigt tillstånd på 20-30 år.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev