Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Detektor som varnar innan det brinner

Publicerad: 6 mars 2008, 13:38


Av Erik Silvén Möller
Om en brand i en industri inte upptäcks i tid kan det få förödande konsekvenser. Elgrossisten Elektroskandia introducerar därför nu varumärket Ziton, som är riktad mot företag och industrier med högt brandskyddsbehov. Denna nya gnist- och flamdetektor serie varnar innan elden fått fäste, och många värdefulla minuterar vinns i "stundens hetta".
Flamdetektorn upptäcker snabbt flam- och gnistbildning genom att använda infraröd(IR)- och ultraviolett(UV) teknik. Ett ordinärt brandlarm aktiveras först när det blir förändringar i luftmiljön. Beroende på behovet kan singel-, dubbel- eller trippel IR/UV signal användas. Teknikerna kan "jobba ihop" och kombinationen är till fördel för den nya apparaten.
- En gnist- och flamdetektor är speciellt användbar i miljöer där en brand lätt kan uppstå med stora konsekvenser som följd t.ex. i sågverk, oljeindustrier, massa- och pappersbruk, möbel- och textilindustrier, lager, torkanläggningar och fartyg, säger Per Hellström, produktchef på Elektroskandia.
Detektorn är av så kallad Klass 1 känslighet, enligt EN54-10, och detekterar en yta av 0,1 m2 på 25 meters avstånd. Den upptäcker gnistor som kan övergå i brand, men även gaslågor som det mänskliga ögat inte är kapabelt att se.
- Alla arbetsplatser och industrier har olika förutsättningar, som t.ex. mörker, solljus, oljerök, smuts, värme och fuktighet. Det är därför det är viktigt att göra en grundlig analys av området som ska övervakas. Detta är för att kunden skall få den gnist- och flamdetektor som ger det bästa skyddet, avslutar Per.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.