lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Ekobyggare testar nya lösningar

Publicerad: 1 december 2017, 05:00

Maria Block, arkitekt.

Grönbos projekt på Lusthusbacken i Piteå är nyskapande på fler sätt än det uppblåsbara tältet. Bland annat har badrummen träfiberisolering och saknar konventionella tätskikt.



Lusthusbacken i Piteå har vikts åt ekologiskt byggande av kommunen. Grönbo arbetar just nu med den sista av fyra tvåvåningsbyggnader på området som har Lusthusbackens Fastigheter som beställare. Arkitekten Maria Block, som är specialiserad på ekologiskt byggande, berättar mer om några av de ovanligare lösningarna som de har arbetat med.

– Helt unikt är att vi har använt träspån till fasaderna av regionalt vuxen asp, och att spånen sätts fast redan i fabrik på fasadelementen. Asp är Sveriges näst vanligaste lövträslag, efter björk, men det nyttjas väldigt lite i byggsammanhang. I Norge och Finland är det vanligare. Vi borde kunna använda mer av asp i vårt byggande, både inomhus och till fasader, säger hon.

LÄS MER: Byggtält ska klara skyfall och polarvindar

Flerbostadshusen är byggda med lättbalkar och lättreglar med träfiberisolering av svensk skogsråvara. De förtillverkade badrummen av trä med träfiberisolering saknar konventionella tätskikt som folier eller rollade skikt. Golvmattan består av 60 procent kalk och 37 procent termoplaster och innehåller inga mjukgörare. Den fungerar som ett tätskikt i sig.

– I badrummen använder vi plywood som högtryckslaminerats med melamin på väggarna. Bakom behövs inget annat tätskikt, säger Maria Block.

Husen har beräknats klara kraven för Miljöbyggnad Guld. För att klara vind- och lufttätheten används inga tejper som riskerar att åldras. Istället arbetar man mer med konstruktionen.

– För att täta skarvarna använder vi en duk som man rullar och klämmer fast. Det fungerar om man till exempel ser till att skarven hamnar på en stomregel och med en regel utanpå, säger Maria Block.

Relaterade artiklar

Byggtält ska klara  skyfall och polarvindar

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev