måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Eons kunder ska bli energiproducenter

Publicerad: 16 juni 2015, 05:27

Bild 1/2  Utmaningen är att utveckla själva affärsmodellen så att alla som deltar vinner på det, säger Anders Olsson, vice vd på Eon. Foto: Eon

Eon satsar på smarta nätplattformar. ”För Hyllies del är målet till 2020 att stadsdelen till 100 procent ska använda sig av egenproducerad eller återvunnen energi”, säger Anders Olsson, vice vd på Eon.

Ämnen i artikeln:

EonMalmö stadSmarta elnätMalmö

Målet för den smarta nätplattformen som utvecklas i samarbete med Malmö stad, MKB, Skanska, Malmö Arena och Roth Fastigheter är högt satt och inkluderar förutom el också all värme och kyla i den nybyggda stadsdelen.

– När våra energikunder på detta sätt också förvandlas till att bli våra leverantörer i energinäten är utmaningen för oss att utveckla själva affärsmodellen så att alla som deltar vinner på det, säger Anders Olsson till Byggindustrin.

Ska överföras till hela Malmö

Det ägnas mycket möda åt att mejsla fram en sådan modell. I dagsläget är det långt kvar till att hitta en affärsmodell som fungerar optimalt när nätplattformen är satt i drift. Den mest näraliggande modellen för Eon att få intäkter på övergången till att deras kunder blir leverantörer är att sälja och leverera själva den tekniska plattformen.

– Men redan på kort sikt gäller det att våra partners tjänar pengar på att leverera energi till systemet, att vi har en bra samverkan. Vi på Eon är inte bättre än våra kunder, säger Anders Olsson.

Ska man lyckas med de högt satta målen gäller det därför att ge tillräckliga incitament så att kunden blir tillräckligt aktiv och använder energisystemen på ett optimalt sätt.

Färdriktningen är sedan att det man skapar i energisystemen i Hyllie ska kunna överföras till hela Malmö.

Karolina Skog, (MP), Malmös kommunalråd för stadsbyggnad, håller med.

– Vår vision är att vi ska skapa den hållbara staden, säger hon. Målet för Malmö som stad är att år 2030 ska all energi vara egenproducerad på ett hållbart sätt. Vi ska bli Sveriges klimatsmartaste stad, säger hon.

Börjar inte från noll

Karolina Skog menar att ett antal faktorer som pekar i rätt riktning redan är på plats.

– Vi är en kunskapsstad. Vi har unika förutsättningar att klara det stora omvandlingsnumret genom att ge bästa förutsättningarna för det som krävs – ett nära samarbete mellan det privata näringslivet och högskolan, säger hon.

Hon pekar på tidigare lyckade större satsningar som ger staden anledning till optimism, framför allt Västra Hamnen. Hyllie börjar inte från noll utan har erfarenheter att bygga vidare på.

– Vi är inte rädda att pröva oss fram. Vi kommer att satsa på olika pilotområden under resans gång. Det är fullt tillåtet att testa galna idéer. Vi måste göra det för ingen vet i dag exakt hur den klimat-smarta staden ska se ut.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev