Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Fiktiv rapport upprör betongbranschen

Publicerad: 6 mars 2008, 13:36


Av Margareta Redlund

Det är billigare att bygga bostadshus i massivträ än i betong. Detta hävdas i en rapport från Solid Wood. Jämförelsen har skett i samband med Mitthems fem flerbostadshus som byggts i massivträ i Inre Hamnen i Sundsvall.

Besparingen blir sju procent jämfört med traditionellt system. Om systemet med massivträ ytterligare förbättras med till exempel förtillverkade badrum, enklare knutpunktsdetaljer och installationer är besparingar på tio procent möjliga, framhålls det i rapporten, som är utförd av Rolf Jonsson CPM AB.

Betongbranschen är av en helt annan åsikt och menar att rapportens ekonomiska jämförelse är fiktiv eftersom kostnaderna för att bygga med platsgjuten betong har tagits fram av rapportens författare och inte av betongbranschen.

-Mitthems projekt i Sundsvall kostade 16 869 kronor per kvadratmeter. Det finns gott om exempel på fem- och sexvåningars hus uppförda i modern platsgjutningsteknik som kostar under 13 000 kronor per kvadratmeter inklusive byggherre- och tomtkostnader, vilket är 25 procent lägre än kostnaderna för sexvåningshusen i Sundsvall, säger Evert Sandahl, vd för Svenska Fabriksbetongföreningen.

Årshyran för Mitthems bostäder ligger på på 1 193 kronor per kvadratmeter. Betongbranschen hävdar att det går att få billiga hyror även i betonghus och nämner 110 lägenheter i Hammarby Sjöstad som Botrygg byggt. Årshyran är här 1 300 kronor per kvadratmeter vilket bedöms som mycket lågt i Stockholm.

Mitthems massivträprojekt är ett resultat av regeringens nationella träbyggnadsprogram. Betongbranschen reagerar starkt mot programmet, som man anser snedvrider konkurrensen.

-För att nå bästa möjliga resultat, både i fråga om kvalitet och pris, bör de råda fri konkurrens på markanden. Marknaden själv ska välja byggmaterial utan ingrepp från myndigheterna, säger Mats Björs, vd för Betongvaruindustrin.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.