måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Fotbolls-EM fick hjälp av BIM

Publicerad: 21 juni 2016, 09:37

Stade de Lyon byggdes med hjälp av BIM. Foto: Trimble Solutions

Flera av EM-arenorna i Frankrike är tekniskt avancerade byggen. Utan BIM hade de varit svåra att bygga.

Ämnen i artikeln:

BIMFrankrike


Le Parc Olympique Lyonnais i Lyon, Matmut Atlantique i Bordeaux och Stade Velodrome i Marseille har alla konstruerats med hjälp av BIM-mjukvaran Tekla Structures.

Stade Velodrome i Marseille har renoverats inför EM och arenan har nu 67 395 platser mot 60 000 tidigare. Tekla Strucutres användes för att arbeta med den galvaniserade stålkonstruktionen som bär upp det 6 000 ton tunga taket. Konstruktionen är 250 meter i diameter och sträcker sig 65 meter upp över planen.

Arenan Matmut Atlantique i Bordeaux invigdes för ett år sedan och konstruktionen är gjord för att supportrarna ska se bra och sitta så bekvämt som möjligt. Det var Vinci-gruppen och Fayat-gruppen som ansvarade för arkitekturen och konstruktionen av arenan.

Le Parc Olympique Lyonnais i Lyon blev klar tidigare i år efter fyra års arbete. Metallkonstruktionen modellerades av Cabinet Jaillet Rouby i Tekla Structures vilket underlättade arbetet för Martifer som var ansvariga för att tillverka alla metallkomponenter. I BIM-modellen kunde de hämta all information som behövdes för tillverkningen.

– Fotbollsarenor är generellt sett tekniskt avancerade konstruktioner som kombinerar stål- och betongkomponenter. Tekla Structures är ett svårslaget verktyg när det kommer till att arbeta med avancerade stålkonstruktioner och betongstrukturer med armering, säger Tomas Ray, vd på Trimble Solutions Sweden i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev