Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Fyra myndigheter ska ta fram flexibilitetslösningar i elsystemet

Publicerad: 5 augusti 2022, 08:29

Regeringen vill skynda på den gröna omställningen Foto: Getty Images, Ali Lorestani/TT

Regeringen ger fyra myndigheter i uppdrag att främja flexibilitet i elsystemet genom smart teknik och energilagring för att påskynda den gröna omställningen.

Ämnen i artikeln:

EnergimyndighetenSvenska KraftnätPolitik

– Flexibilitet spelar också en viktig roll för att få ner höga elräkningar, samt gör det möjligt att ansluta mer förnybar elproduktion och bidra till att skapa fler gröna jobb med snabbare anslutningar för gröna fossilfria industrier, kommenterar energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.

Läs även: Massiva EU-satsningen på solel - vill göra det obligatoriskt med solpaneler på nya byggnader 

Det möjliggör enklare optimering av uppvärmning och lagring av el som kan användas så fort priset skenar eller nätet är överbelastat, utan att konsumenterna behöver ändra på sin förbrukning. 

Regeringen bedömer att omställningen kräver samordnade och strategiska åtgärder från myndigheterna och ger därför uppdraget till Svenska kraftnät, Energimarknadsinspektionen, Energimyndigheten och Swedac. 

Läs även: Därför ska du energieffektivisera  

Teresa Ahola

Läs även:

Uppdragets karaktär och innehåll

Svenska kraftnät ska främja förutsättningar för flexibilitet, inklusive hos små kunder, på marknader inom Svenska kraftnäts ansvarsområde.

Energimarknadsinspektionen ska främja flexibilitet på slutkundsmarknaden och på lokal nivå där det blir samhällsekonomiskt effektivt på kort eller längre sikt.

Energimyndigheten och Swedac ska främja smart styrning av elanvändning, samt göra en gemensam sammanställning över konkreta åtgärder, en kravanalys och ta fram en handlingsplan för ytterligare åtgärder. 

Källa: Regeringskansliet

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev