Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Guldmedalj till svenskt flamskydd

Publicerad: 24 april 2015, 09:52

Deflamos styrelseledamot och delägare Jan Blomquist tog emot priset.

Foto: Anders Myrdal

En svensk innovation Made in Skåne vann den sjätte upplagan av Nordbyggs guldmedalj för årets hetaste produktnyhet. Det skånska specialkemiföretaget Deflamo har ett miljövänligt och biologiskt nedbrytbart flamskyddsmedel med stor potential att erövra Europa.


Ämnen i artikeln:

Nordbyggs guldmedaljGuldmedaljenDeflamo

Både folkets röst och juryn enades om att årets produkt är Deflamos Apyrum.

– Jag var helt oförberedd på att vi skulle vinna. Priset är förstås ett riktigt bra betyg och ett starkt erkännande eftersom det är externa personer som har bedömt oss och vår produkt, konstaterar Deflamos styrelseledamot och delägare Jan Blomquist.

Efter en lång utvecklingsprocess har Deflamo under 2014 påbörjat kommersialiseringen av Apyrum, både i Norden och i övriga Europa, där företaget sedan tidigare säkrat sitt patent.

2014 var i det stora hela mycket av ett transformationsår där Deflamo fortsatte att ställa om från utveckling till ett kommersiellt bolag. Året präglades också av uppbyggnad av ett mycket avancerat laboratorium för brandtester, vilket används flitigt i både försäljningsprocessen och produktutveckling.

Apyrum används framför allt vid tillverkning av plastprodukter (cirka 75 procent), men även textilier, trä och papper, där höga krav ställs på brandskydd och miljö, säkerhet och hälsa.

Deflamos produkt har stor potential eftersom det saknas andra etablerade aktörer med den starka miljöprofil som företaget har. Därför har företaget en stark framtidssyn, där den stora marknadspotentialen finns i hela Europa.

För Deflamos fortsatta expansion tog företaget nyligen in 17 miljoner kronor i en nyemission och öppnar under året en egen produktionsanläggning i Skåne, vilket har stor betydelse för fortsatt tillväxt.

Nu befinner sig specialkemiföretaget i en kommersialiseringsfas där det nyligen tecknade två internationella affärer.

– Vår nästa utmaning är fortsatt expansion, och vi ser en stor efterfrågan. Nordbyggs guldmedalj är absolut viktigt för att vi ska kunna gå snabbare framåt.

Juryns motivering

”En miljömässigt intressant produkt med potential för betydligt bredare tillämpningar inom byggsektorn. Segrare är Deflamo med sin produkt Apyrum. Ett bra exempel på hur kemin kan bidra till att nå målet en giftfri miljö.”

Nordbyggs Guldmedalj i korthet

Nordbyggs Guldmedalj för årets bästa produktnyhet delas ut av tidningen Byggindustrin, Svensk Byggtjänst och Nordbygg.

Här kan du läsa mer om Nordbyggs Guldmedalj och finalisterna till årets pris.

Anders Myrdal, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.