Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Gyproc strävar efter att jobba smartare

Publicerad: 27 februari 2014, 23:00

Produktionschef Monica Kjell, WCM-chefen Carin Söderlund och vd Lars Lundberg vid Gyprocs egna hamnanläggning i Bålsta. Foto: Per Hindersson

Foto: Per Hindersson

För fyra år sedan uppnådde Gyprocs svenska fabrik i Bålsta bronsnivån inom det internationella förbättringsprogrammet WCM, World Class Manufactoring. För två år sedan klippte Gyproc nästa målsnöre och nådde silvernivån. Nu nomineras de till Årets Leanbyggare 2014.


Ämnen i artikeln:

Årets Leanbyggare 2014

Gyproc, som sedan 2005 ingår i franska Saint Gobain-koncernen, levererar gipsbaserade lättbyggsystem med lösningar för bland annat brandskydd, ljudisolering och akustik. Fabriken i Bålsta med egen hamn i Mälaren försörjer den svenska marknaden med sina gipsbaserade produkter och har även en viss export.

Sedan 2005 har Gyproc arbetat med förbättringsprogrammet WCM, World Class Manufactoring.

– Det handlar i grund och botten om att veta vad man håller på med. Den röda tråden är att alla medarbetare ska vara delaktiga. Vi utgår från givna processer och standardiseringar. Allt dokumenteras och följs upp, säger Lars Lundberg, vd på Gyproc.

Anna-Carin Söderlund är WCM-ansvarig på Gyproc och har en tidigare bakgrund från Volvo.

– Utgångspunkten för vårt förbättringsarbete är helt enkelt att vi vill ligga på en världsledande nivå när det gäller säkerhet, kvalitet och kostnadsstyrning. Det finns två sätt att klara detta, antingen jobbar vi mycket hårdare eller så jobbar vi smartare. Vår metod är att jobba smartare, säger Anna-Carin Söderlund.

WCM-metodiken utgår från sju steg där det första steget är säkerhet. Därifrån går man sedan vidare kvalitets- och processfrågor. Man jobbar också tio pelare/områden där varje pelare har tydliga steg som följs i en ordning. Varje pelare har sina egna projekt och sina egna kommunikationstavlor (alltid tavlor, aldrig PC) som hela tiden uppdateras och är fullt synliga för alla medarbetare. Sedan starten har Gyproc genomfört 250 sepa­rata förbättringsprojekt inom de olika pelarna.

– Projektuppföljning är också jätteviktigt. Varje avslutat projekt följs upp noggrant, punktmarkeras, under en tolvmånadersperiod, säger Anna-Carin Söderlund.

– Vi pratar inte så mycket längre om de teoretiska begreppen som WCM eller Lean. Vi implementerar. Vi har våra verktyg och vår företags­kultur, säger Lars Lundberg.

Ägarkoncernen, den globala bjässen Saint Gobain med en omsättning på 42 miljarder euro och etableringar i 64 länder, började jobba med WCM redan 2002 under ledning av den japanske professorn Hajime Yamashina. Detta innebär att alla fabriker runt om i världen (65 stycken) jobbar efter samma metodik och med samma verktyg. Utbildningsmanualerna ser likadana ut i alla länder.

Detta innebär också att medarbetare från olika länder och fabriker kan ha gemensamma kurser inom olika specialarbeten och att man hela tiden kan jämföra sig och ”tävla” med andra fabriker inom koncernen.

Bålstafabriken står sig väl. När man nådde fram till silvernivån 2012 så var Bålsta den femte fabriken i koncernen som nått så långt.

– Detta är ett arbete som aldrig tar slut. Nu har vi nått silver och får börja fundera på hur en guldfabrik ser ut, eller en diamantfabrik. Men när vi nått de nivåerna så går vi vidare. Vi jobbar med olika nollvisioner, exempelvis för olyckor och maskinstopp. Noll är magiskt. Just nu är vi uppe i 2 292 dagar utan olyckor, säger Anna-Carin Söderlund.

Den siffran är också det första som möter besökare, i form av en digital ljusskylt vid infarten till anläggningen.

– Det finns naturligtvis olika sätt att driva förbättringsarbete, men tre kritiska faktorer måste vara på plats för att det ska fungera: ledarskap, klar vägplan och rätt verktygslåda, säger Anna-Carin Söderlund.

Årets Leanbyggare i korthet

Årets Leanbyggare är byggsektorns egen utmärkelse för förändringsarbete enligt lean. Priset är ett samarbete mellan Lean Forum Bygg och tidningen Byggindustrin.

Årets Leanbyggare 2014 är utmärkelsens fjärde prisomgång. Tidigare vinnare är Lindbäcks Bygg, JM och Ytterbygg.

Här kan du läsa mer om Årets Leanbyggare 2014.

Per Hindersson

Ämnen i artikeln:

Årets Leanbyggare 2014

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.