lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Här är världens starkaste rivningsrobot

Publicerad: 15 mars 2021, 15:14

Brokk 900 är världens starkaste rivningsrobot. Foto: Brokk

Skellefteåföretaget Brokk introducerar nu världens kraftigaste rivningsrobot. Den nya modellen 900 har 25 procent mer effekt än sin föregångare.

Ämnen i artikeln:

rivningrobotar

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


1976 tar Skellefteåbolagen PE Holmgren och Rivteknik fram världens första rivningsrobot, vilket blev starten för vad som skulle bli företaget Brokk. För tio år sedan lanserades Brokk 800 som då var världens största rivningsrobot.

Nu introducerar bolaget nästa generation robot – 900, som slår föregångaren med hästlängder. Genom att nyttja den tidigare modellens framgång och erfarenheter har Brokk utvecklat den nya modellen för att möta de tuffa krav som ställs inom tung rivning.

LÄS MER: Robotar – din nya underentreprenör

Maskinens design och konstruktion har förstärkts, effekten ökats, funktioner förfinats och den nya hammaren är mer kraftfull. Allt detta utan markant förändring i storlek eller vikt, en typisk utveckling signerat Brokk.

– Sammantaget företräder nya Brokk 900 det vi är kända för, mer kraft i ett kompakt och smart paket. Vilket gäller alla våra robotar, även de största, Säger Martin Krupicka, vd och koncernchef för Brokk, i ett pressmeddelande.

Den nya rivningsroboten kommer i två modeller:

BHB 1500, som har en 1 500 kilo tung hammare för de allra hårdaste materialen. 

BHB 1300, med en något lättare hammare för maximal produktivitet vid tung rivning av betong. Den högre slagfrekvensen gör det möjligt att jobba snabbare när materialet inte är alltför tungt.

LÄS MER: Åtta robotar som är redo att ta över

Båda modellerna finns som el- eller dieseldrivna. Elmotorn är det mest miljövänliga valet och även det som generar lägst driftskostnader. Den nya dieselmotorn är dock inte långt efter och uppfyller de tuffaste utsläppskrav som finns i dag, den uppnår både USA: s standard EPA Tier 4 Final och EU Stage V-standarden.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev