Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

”I branschen finns en tendens att vi blir för tekniska”

Publicerad: 14 november 2019, 04:50

Mats Bjelkevik, vd för Indoor Energy som ger ut Energihandboken.

Indoor Energy har precis släppt en ny upplaga av Energihandboken, där de delar med sig av sina bästa spartips. Vd Mats Bjelkevik berättar varför de frikostigt delar med sig till både lekmän och branschkollegor.


Varför ger ni ut Energihandboken?

– Vi drivs av att hjälpa fastighetsägare att spara energi. 40 procent av Sveriges totala energiförbrukning går till att värma upp fastigheter, och det finns potential för att minska förbrukningen i sektorn med 40 procent. Det innebär hela 16 procent av Sveriges totala energiförbrukning, vilket är ett substantiellt bidrag.

Boken har getts ut årligen sedan 2017. Hur föddes idén?

– Jag satt på en lunch med en riksdagspolitiker och pratade om hur man kunde spara energi i fastighetssektorn. Det slog mig att jag inte hade gett honom särskilt bra svar. Jag ville att vi skulle visa vad man faktiskt kan göra. Vi samlade all personal och hade ett 20-tal workshops för att spåna fram vad som skulle komma att bli Energihandboken.

Vad blev resultatet?

– Det har blivit en bok med konkreta tips om att spara energi i fastigheter. Den är inte skriven för tekniker och ingenjörer, utan på ett sätt som alla kan ta till sig. I branschen finns det en tendens att vi blir för tekniska och på så vis exkluderar många.

Hur har responsen varit?

– Den har varit väldigt bra. Första året delade vi ut 5 000 exemplar. Årets upplaga kommer vi att dela ut i cirka 10 000 exemplar. Vi får ungefär 50–60 beställningar i veckan. Det är otroligt roligt att vi fått så många glada tillrop och beröm för boken.

Boken, som går att beställa gratis på er hemsida, ger många handfasta tips och har till och med ”Fem tips till våra konkurrenter”. Ni är väldigt bjussiga!

– Det är nog min favoritavdelning! Den här omställningen är något vi måste göra tillsammans, och jag vet att det är många branschkollegor som läser boken.

Vilka är dina främsta ”quick fixes” för sänkt energiförbrukning i fastigheter?

– Investera inte i ny teknik det första du gör, utan trimma in den befintliga. Detta kan ofta spara 10–15 procent. Ett annat tips är att mäta förbrukningen och lära sig förstå tekniken. Det blir roligare när även ekonomiavdelningen intresserar sig för förbrukningen. Alla kan ta till sig den sista raden.

Vad kan man tänka på när man bygger nytt?

– Tänk till kring hur man bygger in styrning och mätare för inomhusklimatet. Det kostar väldigt lite att göra direkt jämfört med att installera det i efterhand.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.