Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Identifiering med radiovågor ny teknik för materialregistrering

Publicerad: 6 mars 2008, 13:37


Med en teknik, som har sitt ursprung i andra världskrigets radar, kan föremål identifieras med radiovågor. Men till skillnad från radar, som bara kan se att det är ett föremål, kan den nya tekniken avgöra vad för typ av föremål det handlar om.

Tekniken kallas RFID och står för Radio Frequency Identification. Den kan ge byggbranschen stora möjligheter att identifiera byggmaterial och hålla koll på vilka personer som uppehåller sig på en byggarbetsplats.

Streckkoder som informationslagring har länge funnits inom andra branscher. Men
Byggbranschen har varit trög att ta till sig streckkodtekniken. Och inte är det bättre med radiovågstekniken, som bara i liten utsträckning används av verktygs- och maskinuthyrare. Men kanske RFID kan få branschen att tänka om. På en streckkod avläses informationen optiskt. En tag, baserad på RFID, avläses med radiovågor. Fördelen är att tekniken är att  betydligt mer information kan lagras på tagen än vad en streckkod medger.

-Med streckkoden kan till exempel ett kexpaket identifieras och dess pris. Med RFID kan man se så mycket mer till exempel tillverkningsdag, vilken temperatur paketet utsatts för, var det kommer ifrån och en mängd annan information, säger Gustaf Hjertquist, Prolog, som tillsammans med Jonas Elmqvist kartlägger möjligheterna för RFID i byggbranschen.

Arbetet görs i samarbete med Lunds Tekniska högskola, avdelningen för teknisk logistik, och ingår i en större europeisk undersökning.

-Byggbranschen skulle ha stor glädje av RFDI till exempel för spårning av maskiner och verktyg, för registrering av material som levereras till arbetsplatsen och för inpasseringskontroll. En vision är att allt material som kommer till ett bygge registreras automatiskt vilket drastiskt skulle minska användandet av följesedlar, säger han.

En annan spännande möjlighet är efterkontroll. Om RFDI-tags, laddade med information, byggs in i en byggnad kan man i efterhand, ja, under husets hela livstid, läsa av vilka material som byggts in i golv, väggar och tak.
Margareta Redlund

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.