Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Ikea och CBI utvecklar betong för möbeltillverkning

Publicerad: 6 mars 2008, 13:37


Margareta Redlund

CBI har med ekonomiskt stöd av Energimyndigheten utvecklat en betong som kan ersätta både stål och järn, en s k ultrahöghållfast betong.

En normal betong klarar 40 MPa, en höghållfast 100 MPa och en ultrahöghållfast 200 MPa.

- Den höga hållfastheten öppnar oanade möjligheter till nya applikationer. Redan nu kan vi se att ultrahöghållfast betong är lämplig för lyktstolpar, cisterner, avloppsbrunnar och andra produkter som tillverkas av gjutjärn, säger docent Björn Lagerblad, CBI, Cement och Betong Institutet, som tillsammans med Carsten Vogt på CBI utvecklat den nya betongen.

I ett av institutets laboratorier finns i dag färdiga prototyper på lampfötter. På gårdsplan står en sex meter hög, men mycket slank, lyktstolpe. Båda dessa produkter visar att ultrahöghållfast betong som material är färdigutvecklat.

- Det som saknas är effektiva och lönsamma produktionsmetoder, säger Björn Lagerblad.

För att ta fram lämpliga metoder har Energimyndigheten fört samman CBI och Ikea, där Ikeas uppgift blir att utveckla gjutformar och prototyper för till exempel lampfötter, bordsskivor, soffben och liknande möbelprodukter.

Se vidare BIN 39.04

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.