Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Ikea satsar på storskalig bergvärme

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Värmepumpar installeras på de nya varuhusen i Karlstad, Uppsala och Helsingborg. Tekniken är energieffektiv och lönsam. Men tekniken ökar samtidigt användningen av el i landet till uppvärmning av hus. Trenden kan på sikt skapa effektbrist i Sveriges elnät kalla vinterdagar.


Det är ett storskaligt bergvärmesystem. Ett hundratal 120 meter djupa borrhål på fem meters avstånd placerade under en parkeringsplats. Systemet ska även ge kyla till varuhusen på sommaren.

- Tekniken är beprövad, förnybar och koldioxidneutral. Och vi blir mindre känsliga för variationer i energipriser eftersom varuhusen drar mindre energi, säger Anders Hall, chef för Ikeas fastigheter.

I en villa ger bergvärme en energibesparing på runt 60 procent och investeringen är återbetald på 6 - 10 år. I större skala som i Ikeas varuhus blir tekniken ännu mer effektiv och lönsam, enligt Olof Andersson, professor vid Lunds tekniska högskola och konsult på Sweco Viak. Han är inhyrd av Ikea för bergvärmesatsningen.

Energibesparingen blir då större än 75 procent och är återbetald på 4 - 6 år. Mest lönsamt blir systemet om borrhålen utnyttjas för kylning under sommaren.

Bergvärme ökar snabbt i landet och står idag för 10 procent av uppvärmningen av bostäder och lokaler. Sverige har idag störst installerad effekt i världen räknat per invånare, enligt Olof Andersson.

Bergvärmen i Karlstad ska minska varuhusets energianvändning med 76 procent och koldioxidutsläppen med 2 200 ton koldioxid, jämfört med om varuhuset hade värmts upp med en oljepanna. Anläggningen har också två elpannor som drar igång när vinterdagarna är riktigt kalla.

Men trots att Ikeas system drivs av miljömärkt el bidrar företaget till att användningen av el ökar i landet. Varuhusen i Karlstad, Uppsala och Helsingborg kommer att konsumera lika mycket elenergi som ungefär 150 villor uppvärmda med direktverkande el.

I Sverige har Energimyndigheten länge försökt få villaägare att byta sin direktverkande el mot uppvärmning med fasta förnybara bränslen som träpellets eller fjärrvärme. För risken med många eluppvärmda hus är att de bidrar till att skapa en effektbrist i landets elnät under kalla vinterdagar.

Ikea har valt en annan klimatanpassad lösning till varuhuset i Jönköping. Det värms med fjärrvärme, som efter påtryckningar från möbelföretaget produceras med 100 procent förnybara bränslen. Och det bidrar inte heller till hotet mot Sveriges elförsörjning.

- Vid varje nytt projekt analyserar vi vilket uppvärmningssystem som är bäst, säger Anders Hall.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.