Teknik
”Inom några år ska vi gå över helt till fossilfritt”
Publicerad: 28 juni 2019, 04:44
Göran Nilsson, vd för Röranalys, som bland annat underhåller avloppssystem och erbjuder relining.
Eldrivna transportbilar är dyrare i inköp än dieseldrivna. Men du som kör mycket kan tjäna in investeringen på billigare drift, lägre servicekostnader och sänkt bilskatt. Byggindustrin fick en pratstund med Göran Nilsson, vd på Röranalys, som bland annat underhåller avloppssystem har påbörjat sin resa mot en fossilfri bilpark.
Hur ser er bilpark ut i dag?
– Vi har mest dieseldrivna lätta lastbilar i olika storlekar. Vårt mål är att avveckla och byta ut dem mot eldrivna bilar så fort det är möjligt.
När köpte ni den första elbilen till firman?
– Den första bilen köpte vi för 4–5 år sedan – en Renault Kangoo Z.E. Då var det i första hand för att testa och se hur den skulle funka i vår verksamhet. Det var en helt ny upplevelse. Bilen var tyst och man satt bra i den. Det är stor skillnad på den och de nya modellerna av Z.E. eftersom de har klart längre räckvidd.
Hur långt kan bilen köras på en laddning?
– Med den nya modellen är det inga problem att köra fram och tillbaka mellan Stockholm och Uppsala (cirka 14 mil), plus att det går att göra ärenden på vägen.
Varför vill ni gå över till eldrivet?
– För miljöns skull. Det finns i mig – jag tänker på den globala uppvärmningen.
Vinner du något ekonomiskt med övergången till eldrivet?
– Ja, men vi har inte gjort någon exakt uträkning. Men el är rejält mycket billigare än diesel. Jag har också en känsla av att elbilen håller längre än en fossildriven bil. Det är färre saker som går sönder.
Hur långa sträckor rullar era elbilar?
– Servicebilarna rullar cirka 10–15 mil per dag.
Några andra skäl att gå över till el?
– Betydligt lägre skatt än att köra med diesel. Och bättre arbetsmiljö eftersom bilen går tystare än dieseldrivna bilar.
Hur kommer er bilpark att se ut i framtiden?
– Inom några år ska vi gå över helt till fossilfritt.
El ger högre Klimatbonus än gas
Nedan är de lätta lastbilar som uppfyller kraven för klimatbonus. En del av de angivna modellerna är ännu inte introducerade. Klimatbonusen har ersatt supermiljöbilspremien och fem års skattefrihet för miljöbilar. Vid köp av en transportbil som till 100 procent drivs av el utgår en bonus om 60 000 kronor. För en bil som drivs med biogas eller naturgas är bonusen 10 000 kronor.
Eldrivna bilar:
■ Citroën Berlingo Electric (säljs för tillfället inte i Sverige, enligt Citroën)
■ Iveco Daily Electric
■ Nissan E-NV200
■ Renault Kangoo Z.E.
■ Volkswagen E-Caddy
■ Volkswagen E-Transporter
■ Volkswagen E-Crafter
Gasdrivna bilar:
■ Fiat Doblò 1.4T-Jet Natural Power CNG
■ Fiat Ducato 3,0 Natural Power CNG
■ Iveco Daily CNG
■ Volkswagen Caddy Skåp TGI
■ Volkswagen Caddy Maxi Skåp TGI
■ Ny mätmetod höjer fordonsskatten
Från och med den 1 januari 2020 ska alla lätta lastbilar testas enligt en ny testmetod kallad WLTP. Det finns i dag inga exakta siffror på hur mycket fordonsskatten kommer att höjas, men skillnaden mellan NEDC och WLTP kommer att ligga någonstans kring 20–25 procent. Bakgrunden till den nya, hårdare mätmetoden är att få verkliga värden för vad bilarna förbrukar och släpper ut innan de kan godkännas för trafik i EU. NEDC ger helt enkelt för låga värden, och skillnaden mellan uppmätta värden och verklig förbrukning har ökat år efter år eftersom bilarna fått mer utrustning.
Anders Myrdal, frilansjournalist, red@byggindustrin.se