Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Jämntjock kub klarar jordskalv bäst

Publicerad: 6 mars 2008, 13:42


Av Margareta Redlund

Den arkitektoniska utformningen är oerhört viktig när man bygger i områden med risk för jordbävningar.

Osymmetriska hus, till exempel L- eller H-formade, är mycket olämpliga eftersom krafterna blir ojämnt fördelade och husen riskerar att brytas sönder i byggnadens inre hörn.

- Man ska sträva efter så jämntjocka byggnader som möjligt. En jämntjock kub är det allra bästa, säger docent Anders Bodare, KTH Jord och bergmekanik.

Lika olämpligt är att förlägga hisschakt och  trapphus i byggnadens ena sida. Vid en jordbävning tenderar huset att röra sig runt hisschaktet varvid huset bryts sönder.

Kontors- eller affärsbyggnader med bottenvåning med stora skyltfönster är heller inte bra. Vid en jordbävning är det risk för att bottenvåningen kollapsar medan övriga våningsplan kan vara intakta.

- Man ska alltid sträva efter symmetriska byggnader. Undvik förändringar i massa och styvhet och gör byggnaden så lätt som möjligt. Det är några tumregler, säger Anders Bodare.

Val av material har också betydelse. Tegel är inte lämpligt. Inte heller betong såvida man inte redan vid projekteringen tar hänsyn till risken för jordbävningar.

-Med rätt symmetri, extra förstärkningar och tätare najningspunkter i armeringen kan ändå en betongbyggnad bli relativt jordbävningssäker, säger Anders Bodare. En annan säkerhetsåtgärd är att bygga huset på jättelika fjädrande gummikuddar, en teknik som används i USA och Japan.
Trä och bambu är utmärkta material tack vare deras seghet. Lätta hus av stål eller plåt är också bra. En mycket enkel och effektiv åtgärd för att enklare småhus ska klara en jordbävning är att montera ett metallband eller ett rep högst uppå fasaderna och direkt under takfoten.

- Ett sådant band håller ihop byggnaden och hindrar ytterväggarna att separera, säger Anders Bodare.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.