Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Japans katastrofer ger teknisk utveckling

Publicerad: 30 mars 2011, 07:22

Expert på markvibrationer tror att katastroferna tvingar fram tekniska framsteg.


Mehdi Bahrekazemi jobbar som uppdragsledare inom berg- och geoteknik på NCC Teknik i Solna. Han konstaterar att jordbävningen i Japan visar att landet har lyckats bygga jordbävningssäkert, men inte att skydda sig mot tsunamier.

– Att döma av de bilder som jag har sett har de flesta byggnader som inte träffats av tsunamin klarat sig utan några allvarliga skador, säger han.

Mehdi Bahrekazemi doktorerade i ämnet markvibrationer på KTH:s avdelning för jord och bergmekanik 2004. Han har följt rapporteringen från Japan.

– De hade en extrem otur eftersom jordbävningen skedde så nära land. Jordbävningar med den här enorma magnituden och så nära bebyggelse har bara inträffat vid några få tillfällen i världen sedan mätningarna började för drygt hundra år sedan.

För att bygga jordbävningssäkert finns en rad olika metoder, berättar Mehdi Bahrekazemi. Det vanligaste sättet är att man dimensionerar de olika byggnadsdelarna för att de ska kunna bära de laster som orsakas av jordbävning på ett säkert sätt.

Eftersom jordbävningslasten bland annat är beroende av byggnadens massa kan lättare byggnadsmaterial vara ett sätt att minska lasterna. Ytterligare ett sätt är att vibrationsisolera för att minska den kraft som kommer in i en byggnad. Det kan ske genom att man placerar vibrationsisolatorer, exempelvis något som kan liknas vid stora gummikuddar, under byggnaden. Även arkitekturen spelar roll för hur stora påfrestningar de olika byggnadsdelarna utsätts för.

– Den tekniska kunskapen i dag är dock så stor att nästan vilket byggnadsmaterial som helst kan användas. Viktigast är att anpassa designen och sättet att bygga till materialet så att konstruktionen bär lasten på ett säkert sätt.

En annan avgörande faktor är stadsplanering. Det räcker inte med att alla byggnader har en hög individuell standard.

– Mycket förödelse i samband med stora jordbävningar brukar ske genom att bränder bryter ut. Därför är det oerhört viktigt hur en stadsdel är planerad och att utryckningsfordon snabbt kan komma fram, säger Mehdi Bahrekazemi.

Mehdi Bahrekazemi bedömer att Japan är världsledande i att bygga jordbävningssäkert. En fördel med att det förekommer jordbävningar ganska ofta i Japan, bedömer Mehdi Bahrekazemi, är att det har lett till en stor medvetenhet hos befolkningen. Varje år registreras 1 500 mindre och större skalv i Japan. I länder där det inträffar kraftiga jordbävningar med flera decenniers mellanrum hinner man glömma bort hur det var och saknar samma beredskap.

Mehdi Bahrekazemi tror att Japan kommer att resa sig relativt snabbt ur förödelsen och att det som inträffat kommer att leda till viktiga tekniska framsteg.

– En olycka sker just på grund av att man har missat något. Det finns säkert mycket att lära av det som har hänt och det kommer att leda till stora framsteg på tekniksidan.

Tre stora jordbävningar
Jordbävningen utanför Japan den 11 mars 2011 hade en magnitud på 9,0. Den inträffade på 32 kilometers djup, endast 13 mil utanför staden Sendai vid Japans kust. Andra stora jordbävningar som inträffat i Japan var i Kantoregionen 1923 och i Kobe 1995.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.