söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Kan du förklara IoT på två minuter?

Publicerad: 7 april 2016, 09:46

Internet of Things (IoT) är ett modeord som allt fler slänger sig med i byggbranschen. Men i ärlighetens namn – har du koll på vad det egentligen betyder? Här är ett försök att reda ut begreppet.

Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2017Internet of thingsIoT

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

– IoT är i korthet det uppkopplade samhället inklusive byggnaderna. Och IoT betyder att det går att prata med alla enheter som finns över allt i ett eller flera system. En jämförelse kan vara ett telefonnät där man vil nå alla enheter i hela världen, förklarar Gunnar Åberg, Product Director, Regin, som erbjuder lösningar inom fastighetsautomation.

Den kanske viktigaste anledningen till att IoT fortfarande är i sin linda i byggbranschen och andra branscher är att olika branscher ännu inte har utvecklat något samarbete sinsemellan.

– Vi är till exempel inte överens med IT-branschen hur vi från automationssidan ska utveckla IoT tillsammans. Det är viktigt att var och en inte uppfinner allt själva. Så länge alla låser in sig kommer inget att hända gällande utvecklingen av IoT. Vi behöver bli bättre på att få fram nya tjänster på internet.

Enligt Gunnar Åberg är ett av de viktigaste kraven på fungerande IoT att olika system synkar med varandra och alltså pratar samma språk. I dag handlar IoT inom automation främst om att styra värme och kyla, ventilation, dörrar med mera.

– De som är väldigt snälla i sin definition kan säga att de jobbar enligt IoT, men mycket talar för att det fortfarande är få som verkligen gör det. Om man menar öppna system där alla kan prata med alla så finns det inget sånt i dag – alltså ett system som är branschöverskridande.

När börjar byggentreprenörerna bygga in möjligheten att kommunicera byggnadens innehåll, som en effekt av IoT?

– För byggbranschen är IoT lika med full tillgänglighet och information från byggnaders olika system med öppna protokoll via internet. För att nå dit måste vi få till kravställning för att tvinga fram aktiva samarbeten i olika beställarled.

Anders Myrdal, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev