Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Känsla och lyhördhet gav pris i byggvisualisering

Publicerad: 24 april 2009, 07:38

Inlevelse och lyhördhet snarare än tekniska utsvävningar gav studenterna Caroline Lidström och Frida Högberg pris för sin byggvisualisering av ett maritimt centrum i Arkösund.


Ljuset släcks i aulan. Filmen startar och musiken fyller salen. Med förföriska kameraåkningar runt virtuella byggnader visar studenterna från utbildningen i byggvisualisering hur nya kontor, bostäder och rekreationsanläggningar kan se ut när de är byggda.

Utbildningen på Tekniska högskolan vid Linköpings universitet är en av få europeiska utbildningar där de blivande byggingenjörerna kan specialisera sig på visualisering. Studenterna som går sista året får i uppdrag av fastighetsbolag och kommuner att gestalta verkliga planerade projekt.

Filmklippen studenterna visar andas dataspel, rockvideo och hollywoodfilm. Det är uppenbart att studenterna haft kul när de skapat konstgjorda snöfall med slumpgeneratorer och konstruerat granar av miljarder små gröna polygoner.

Men efter ett antal presentationer känns det som om det finns en könsskillnad. Kursens killar verkar ha hämtat större inspiration från dataspel och film.

Det saknas en beväpnad actionhjälte vid den smygande rundvandringen i en dunkelt upplyst kontorsbyggnad. Ett attackerande jaktplan dyker aldrig upp under helikopterflygningen över Yxbacken, en inbyggd slalombacke som planeras utanför Norrköping.

Kursens tjejer visar mer lågmälda presentationer men med större arkitektonisk estetik.

Det finns betydligt större närvaro och snyggare ytor i de datoranimerade miljöerna, till exempel vid en virtuell vandring i det planerade bostads- och kontorsområdet Stockholms Västra City, som ska byggas över Centralstationens nuvarande spårområde.

Det var också det personliga anslaget, inlevelsen och en lyhördhet för kundens behov av visualiseringen som gav Caroline Lidström och Frida Högberg årets pris.

Juryn tilltalades av de båda studenternas känsla för projektet, att de lyckades förmedla vilka upplevelser som blir möjliga om projektet genomförs.

Priset Autodesk Design Visualization Award delas i år ut för fjärde året och är ett samarbete mellan mjukvaruföretaget Autodesk och Tekniska högskolan vid Linköpings universitet.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.