måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Karlskoga först med mobil operationssal

Publicerad: 9 februari 2016, 06:13

Bild 1/2  3 200 operationer ska göras i Karlskogas moduler. Foto: Swedish Modules

Flyttbara operationssalar har blivit en affärsidé för västgötska företaget Swedish Modules. Först ut att prova lösningen är lasarettet i Karlskoga.

Ämnen i artikeln:

modulhussjukhusprefabricering

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


Uppemot etthundra läkemedelsfabriker med modullösning har producerats och gått ut i världen från fabriken i västgötska Emtunga. Steget vidare till tillverkning av modulära operationssalar var därför inte långt för Swedish Modules.

– Modulerna håller alltid permanentstandard men det är upp till kunden att välja om de vill att de ska vara flyttbara eller byggas som en permanentbyggnad. Karlskoga lasarett har valt att hyra modulerna i två år medan de renoverar sin ordinarie byggnad, berättar Mats Stoltz, vd för Swedish Modules.

Första operationen

Modulerna till Karlskoga levererades i slutet av oktober 2015 och i mitten av december gjordes den första operationen. Sammanlagt ska 3 200 operationer göras i de tillfälliga lokalerna.

Ventilationen i modulerna bygger på metoden att tillföra så pass mycket ren luft att kontaminationsmängden späds ut. Denna metod kommer även att användas när Nya Karolinska Solna står klart, uppger Swedish Modules. Hittills har det dominerande sättet i stället varit ventilation med laminära luftflöden. Det innebär att fokus läggs på att suga bort luften särskilt vid operationsbordet, vilket har lett till den negativa effekten att patienten blivit nedkyld.

– Modulerna består av en stålstomme med ett lättregelsystem av aluminium. Fasadskivorna är vanligtvis gjorda av gips. Nittiofem procent av arbetet görs klart i fabrik, sedan färdigställs en mindre del på plats, säger Mats Stoltz.

Kan användas i krisområden

Modulerna kan även transporteras till krisområden.

– Vi har varit i kontakt med MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) men faktum är att kvaliteten på modulerna nästan är för hög. De behöver inte denna typ av specialistvård just nu så vi vet inte om vi är rätt leverantör, säger Mats Stoltz.

Inom några veckor kommer Swedish Modules även att påbörja leveransen av moduler till experimentbyggnaden HSB Living Lab på Chalmers i Göteborg.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev