Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Kevin Hutchinson ska hålla samman Skanskas IT

Publicerad: 3 maj 2012, 12:50

– En sak vi gör varje dag är att se till att datanätverken fungerar. Det ska vara som att knäppa på lyset när man kommer till jobbet, det ska bara fungera, säger Kevin Hutchinson, ny IT-chef på koncernnivå för Skanska.I en verksamhet som delvis bedrivs i byggbodar är det inte en självklarhet.


För Kevin Hutchinson är det inte konstigt att vara amerikan på ett svenskt företag. Han stortrivs på Skanska.

– Det är det bästa företag jag har jobbat på och min fru tycker att det är det bästa företaget. Jag skulle kunna jobba här resten av mitt liv, säger han.

Nu ska han hålla samman Skanskas IT-verksamhet som är uppdelad på företagets sex geografiska divisioner: Norden, Storbritannien, Polen, Tjeckien-Slovakien, Latinamerika och USA. Tillsammans med sin sju personer stora koncernstab för IT ska han få delarna att jobba närmare tillsammans och bli mer kostnadseffektiva.

– Vi ska inte fastna i hur vi har gjort hittills, säger Kevin Hutchinson och tar till ett amerikanskt grepp för att illustrera hur han tänker, en ”grandmother story”:

Det är jul och flickan frågar sin mamma varför hon skär bort ändarna på steken. ”Det vet jag inte, det får vi fråga mormor”. Mormor vet inte heller och hänvisar till gammelmormor som svarar ”för att våra långpannor inte är större”.

– Det är sådant här, saker man aldrig har ifrågasatt, som vi ska ifrågasätta nu. Det handlar om ledarskapsfilosofi, att anställa människor som är olika. Är man 5–6 personer i ett rum och alla tycker lika får man inte så många idéer.

Det gäller att se utanför vad man är bekväm med, menar Kevin Hutchinson, att ta till sig människor som utmanar en och ens sätt att se på saker, och att få dem att klara att få sin syn på saker ifrågasatt.

– Det är svårt, men givande. Alla blir väldigt hängivna till uppgiften.

Kevin Hutchinson är mannen som efter utbildningen i IT-ledarskap jobbade med IT inom sjukvårdssektorn ett antal år innan han började jobba för ett regionalt byggföretag. Därifrån blev han rekryterad av IT-chefen för Skanska USA Building för att hjälpa till att sy ihop IT-verksamheten för alla bolag som divisionen köpt.

Så småningom blev Kevin Hutchinson chef för IT-verksamhet i USA och nu är han alltså chef för IT inom hela Skanskasfären.

Men byggare? Nej.

Han skrattar.

– Jag gör väl lite hemma i huset men jag lämnar helst byggandet till proffsbyggarna.

Han bor kvar i Charlotte i North Carolina men kommer att resa mycket till Sverige och till de andra Skanska-divisionerna.

IT-koncernstaben ska underlätta erfarenhetsåtervinning och kommunikation mellan divisionerna.

– Varje område skapar lösningar utifrån den marknad och de projekt som finns där. Polen kanske har något som USA inte har och när marknaden förändras i USA så att man får behov av den lösningen kan man börja dela. Då gäller det att det går att hitta de andras system.

Bim, arbetsmetoden med byggnadsinformationsmodellering, har stor påverkan på organisationen. IT-verksamheten ska se till att de stora filerna kan lagras och kommas åt och att de system som enheterna behöver finns installerade och kan användas av alla som behöver dem.

– Det är smarta och framåt människor här som tar till sig tekniken, kommenterar Kevin Hutchinson.

Samtidigt säger han att han inte ”kastar” IT på folk utan diskuterar så att de system som tas fram blir rätt.

Även i ett byggföretag behöver IT vara så nära sammanflätat med verksamheten att man kan känna in behoven och snabbt leverera lösningar när behovet uppstår.

Kevin Hutchinson tror också mycket på ”consumerization of IT” – att se till att datoranvändningen är uppbyggd som människor är vana vid på fritiden, med sociala nätverk, twitter, youtube.  

– Det kommer att krävas för att attrahera yngre medarbetare. Unga förväntar sig att kunna jobba effektivt från vilken plattform de än vill använda: Mac, PC. Och vi vill klara att stötta det och jobbar mot det målet.

KARIN THORSELL - karin@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.