Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Kyldiskar ska värma lägenheter

Publicerad: 22 mars 2013, 08:48

I Spånga strax norr om Stockholm vill KF Fastigheter och Peab bygga en miljöanpassad livsmedelsbutik med bostäder ovanpå. Ambitionen är att butikens överskotts­värme ska värma lägen­heterna.


Industribyggnaden på tomten ska rivas och ge plats för en stor livsmedelsbutik. Ovanpå butiken byggs 150 lägenheter med bostadsrätt. Höjden på bostäderna varierar mellan två och fem våningar, för att släppa in ljus på innergården men samtidigt minska buller.

– Det här är bästa sättet att utnyttja marken. Platsen ligger nära pendeltågsstationen Spånga och busslinjer. Och marknaden för kontor är inte så het just här, säger Pär Nilsson, vd på KF Fastigheter Exploatering.

Byggnadens innergård används till överdäckade parkeringsplatser i två plan, den undre till butiken och den övre till bostäderna. Ovanpå den övre parkeringen ska en gård skapas för de boende. Hur den kommer att se ut, om den får jord, träd och gräs eller bara stenläggning, är inte bestämt än.

– Bygget är inte färdigprojekterat. Detaljplanen går ut på samråd under våren 2013, säger Pär Nilsson.

KF Fastigheters mål är att miljöcertifiera butiken enligt Miljöbyggnad Guld. Bolaget vill även att överskottsvärmen från kyldiskar, belysning och besökare i butiken ska användas för att värma bostäderna.

– Det är i alla fall vår ambition just nu, säger Pär Nilsson.

Projektet är ett samarbete med Peab som enligt företagens avtal får bostadsbyggrätterna i form av en 3D-fastighet. Avtalet omfattar även att Peab bygger både butik och bostäder.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.