Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Lång väg att introducera ny sprängteknik

Publicerad: 17 maj 2011, 09:24

En ny sprängteknik som gör det möjligt att genomföra gift- och vibrationsfria sprängningsarbeten i känsliga miljöer håller på att introduceras i Sverige. I ett SBUF-projekt håller tekniken på att marknadsanpassas till svenska förhållanden.


Hösten 2008 skrev tidningen Byggindustrin om Milana Thörnqvist, musiker med svenskt patent på en unik sprängmetod, sprängning med gasgenerator.

Metoden är utarbetad av Milana Thörnqvists far Oleg Kirsánov i Ryssland och enligt de tester som gjorts är den tyst, snabb och ofarlig för människa och miljö.

Att spränga med gasgenerator är som en traditionell sprängning fast i slowmotion. Det blir mindre kast och inga nya sprickor bildar i berget.

Gasgeneratorn, antänds vanligen med hjälp av el, men det finns andra sätt. Antändningen sätter igång en kemisk reaktion i de ämnen som ingår och de gaser som skapar sprängningen bildas och klyver berget på ett mjukt sätt.

Natriumklorat är en beståndsdel i sammansättningen. Den är giftig, men inte explosiv, och förbränns vid antändningen.

- Över 99 procent av de ämnen som blir kvar efter reaktionen är ofarliga. Det är koldioxid, vatten och vanligt salt. Resterande potentiellt hälsofarliga ämnen ligger långt under gränsvärdena, säger Milana Thörnqvist.

Det gör metoden lämplig att använda vid sprängning i slutna rum, till exempel i tunnelbanan eller i stadsmiljö.

Sprängtekniken ger upphov till väldigt lite vibrationer, något som skulle vara användbart exempelvis vid sprängningar under känsliga byggnader med kulturella värden.

Men vägen att få genomslag för nya metoder är lång, har hon fått erfara.

- Det är svårt i den här hektiska branschen att hitta tid till att prova något nytt. Många produkter och metoder är upphandlade flera år framåt, men Veidekke verkar vågar satsa på ny teknik och tänka annorlunda och nytt, säger Milana Thörnqvist.

Sedan 2008, då Byggindustrin var med vid ett test på JM:s arbetsplats i Sollentuna, har metoden testats flera gånger av olika företag. Bland annat gjordes några provsprängningar under Klara Kyrka i Stockholm i april 2010, där metodens låga vibrationsvärden mättes av ÅF. Entreprenören var NCC.

- De tyckte att det vara bra med de låga vibrationerna, men vårt tändsystem är inte anpassat till deras (NCC:s), säger Milana Thörnqvist.

Annars är det är just för sådana miljöer som Oleg Kirsánovs metod är utvecklad för.

- När man gör den typen av arbeten är risken att kulturarvet skadas. Vi har en metod som skulle kunna hjälpa, säger Milana Törnqvist.

Nu samarbetar Milana Törnqvist med Veidekke i ett SBUF-projekt, där de bland annat testat metoden vid utbyggnaden av Tvärbanan vid Alvik. Nu handlar det bland annat om att testa fram vilka laddningsvikter som är ultimata för tremetershål i extremt hårt berg.

- Vi testade att spränga med två fria ytor, så som är vanligt vid tunneldrivning, i stället för tre som vi brukar ha, säger Milana Törnqvist.

Tillsammans med Veidekke har lyckade försök med bara en fri yta genomförts, lämpligt exempelvis när man ska börja driva en tunnel eller avgreningar i en tunnel. Då användes kilriktade borrhål och berget trycktes ut med ett kast på 8-9 meter, ungefär som man tänkt.

- För att minska kastavståndet minskar man laddningsvikterna, säger Milana Thörnqvist.

Veidekke arbetar med 48 millimeters hål, medan Milana Törnqvists metod använder sig av 32 millimeters hål.

- Det innebär att vi måste göra om diametern på gasgeneratorn och tändhatten, vilket också medför högre krav på packning så att gaserna inte åker ut när det är hål med större diameter, säger Milana Törnqvist.

Oleg Kirsanov har gjort en anpassning till att kunna använda djupare hål.

- En del av försöken med Veidekke blir nu att prova djupare hål, där gasgeneratorn och packningen sätts samman i ett rör på 1 meter och längre. Det ska förkorta laddningstiden för djupa hål.

Det går till så att borrhålet fylls med ihopsättningar bestående av gasgeneratorn och sandkorvar eller vattenkorvar om vart annat tills hela borrhålet är fyllt. Man kan antingen ha packningen först eller gasgeneratorn först.

- Det finns flera varianter på hur man kan montera ihop sammansättningen. Hur man gör beror på hur djupa borrhålen är och vad man vill åstadkomma, säger Milana Törnqvist.

När gasgeneratorn anpassad för 48 millimetershål, ska nya försök göras. Enligt Milana Törnqvist är miljöaspekterna en viktig aspekt som talar för hennes metod.

- Gasgenerator ersätter inte alla sprängningar, men vanliga sprängningar släpper ut farliga ämnen, skapar sprickor i kvarstående berg och ger upphov till högre vibrationspåverkan på kringliggande objekt än gasgenerator., säger Milana Törnqvist.


2008 testades metoden vid JM:s arbetsplats i Silverdal i Sollentuna. Foto Nomi Melin Lundgren


FAKTA OM METODEN:
*Sprängning med gasgenerator är som en traditionell sprängning fast i slowmotion. Den unika kemisk sammansättningen ger en förbränningshastighet under 20 meter per sekund.

*Ger inte nya sprickor i kvarvarande berg.

* Gasgeneratorn, antänds vanligen med hjälp av el, men det finns andra sätt.

*Antändningen sätter igång en kemisk reaktion i de ämnen som ingår och de gaser som skapar sprängningen bildas. Natriumklorat och plaströr är beståndsdelarna i sammansättningen.

*Över 99 procent av de ämnen som blir kvar efter reaktionen är ofarliga. Det är koldioxid, vatten och vanligt salt. Resterande potentiellt hälsofarliga ämnen ligger långt under gränsvärdena.

Källa: Milana Törnqvist

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.