Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Larmad byggbox ska minska stölder

Publicerad: 7 januari 2014, 09:14

Larm, övervakning och försäkring med låg självrisk är huvudingredienserna i ett helhetspaket som ska minska stölderna ur byggboxar.


Byggföretagen drabbas allt oftare av inbrott i containrar varvid värdefulla verktyg och instrument stjäls. Ibland är självrisken högre än värdet på innehållet varför långt ifrån alla stölder polisanmäls. Man köper nytt i stället utan att använda försäkringen. Ett lås är således inte tillräckligt.

Storagebox har tagit fasta på problemet och utvecklat ett paket för sina monteringsbara byggboxar. Boxarna är lättare än traditionella containrar.

De är givetvis utrustade med både låsbom och kolvlås och kan kompletteras med larm och bevakning. Säkerhetssystemet utgörs av kameror, sensorer och sändare i och runt boxen, som vid ett inbrottsförsök larmar både vaktbolag och platschef.

– Larmlösningen bedöms vara så effektiv att vi kunnat teckna avtal med försäkringsbolaget Trygg Hansa. Försäkringsbolaget har kraftigt reducerat självrisken och kan i vissa fall även ta bort den helt. Vi säljer boxen och larmlösningen som ett helhetspaket med tillhörande försäkring där innehållet är försäkrat upp till 200 000 kronor utan hänsyn till gjorda avskrivningar, säger vd Jonas Gunell, Storagebox, som säljer och hyr ut byggboxarna.

Byggboxen levereras i platta paket och monteras på arbetsplatsen.

Den är lämpad för byggmaterial och verktyg och finns även i ett specialutförande för miljöfarligt avfall.

Eftersom den med sina tre meter är både kortare och lättare än traditionella containrar kan den enkelt demonteras av byggets personal, flyttas och monteras på annan plats till exempel på arbetsställningen, på taket eller på sådana platser där den inte syns så mycket.

En enda lastbilstransport kan ta upp till 32 boxar, vilket innebär 192 kvadratmeter eller 384 kubikmeter.

Boxarna kan kopplas ihop på längden och kan då användas som en gångtunnel.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.