Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Låsbar bult stoppar lösa skruvar

Publicerad: 4 september 2008, 11:39

Bultförband som lossnar på grund av vibrationer och temperaturförändringar är ett vanligt problem. Men en låssprint och mutter kan lösa problemet. Uppfinnaren Rikard Säll har patent på Lockabolt, en bult med inbyggd låssprint.


Tänk er matbordet Ingo från Ikea. Hur noga än skruvmuttrarna, som fäster benen vid bordsskivan, dras åt måste de efterjusteras med jämna mellanrum eftersom de så småningom gängas upp.

Samma sak händer med bultförband som används industriellt. De riskerar att lossna vid vibrationer. Trots att de är låsta med kronmuttrar och låsbrickor behöver de därför regelbundet kontrolleras och efterdras.

Rikard Säll liknar dagens låsbrickor med en kil som sätts under en öppen dörr för att hålla dörren på plats.

– Är golvet halt glider kilen, precis som låsbrickan monterad på en bult.

Hans idé bygger på att låsfunktionen flyttas till bulten. Tvärs mot bultens gängor finns en millimeterdjup skåra i vilken en låssprint monteras och som fästs i bultens nederkant.

En specialutformad mutter med omväxlande raka och fasade spår skruvas på bulten och ger tillsammans med sprinten en hundraprocentig låsning. Muttern kan inte lossna av sig själv eftersom sprintern fjädrar uppåt och hindrar därmed gängvägen.

Effekten kan liknas vid en pinne som stoppas in i ett ekerhjul på en cykel. Det blir obönhörligen totalstopp för vidare färd. Den dag bulten behöver avlägsnas dras låssprinten med en tång, muttern skruvas bort och bulten frigörs.

Under flera år på 1990-talet arbetade Rikard Säll i sin fars företag inom depåbranschen med bensinbolag som kunder. Han konstruerade bland annat rördragningar för bensin och olja och ritade betongplattor för bensinpumpar.

De blev ofta varse problemet med bultförband som lossnade vid vibrationer och termiska förändringar och funderade på en lösning där bultförbandet inte behövde justeras i efterhand.

Funderingarna ledde till uppfinningen Lockabolt, vars patent Rikard Säll vidareutvecklat sedan han köpt loss det från fadern, som heter Sune Säll.

Den låsbara bulten är lämplig för de flesta branscher där skruvförband, små som stora, kan tänkas gängas upp. Det kan vara inom bilindustrin likväl som byggbranschen. Rikard Säll har själv upplevt när en skruv lossnade på chassit till gräsklipparen och motorn började skaka.

Han är en riktig uppfinnarjocke, alltid vetgirig och nyfiken, läser hellre teknisk facklitteratur än romaner och när kompisarna gick på bio besökte han hellre något tekniskt museum.

Han kan sitta nätterna igenom med papper och penna för att lösa tekniska problem eller utveckla idéer, vilket resulterat i en rad användbara produkter. Så det är med fog det står ”Uppfinner för framtiden” på visitkortet.

– Jag har konstruerat ett verktyg för borrning i berg med vilket borrhålet kan utvidgas efter till exempel någon meter. Andra idéer är ännu på idéstadiet. Bland annat har jag designat en ubåt och flygplan.

Som utbildad bygg- och anläggningsingenjör ritar han idag bland annat stålkonstruktioner på ett konsultföretag. Uppfinningarna utvecklas på fritid liksom marknadsföringen av Lockabolt, som sker genom det egna bolaget R Säll Marketing.

– Jag har ingått samarbete med ett antal aktörer som visat stort intresse för produkten, säger han.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.