måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Lera som byggmaterial har flera fördelar – nu ökar intresset

Publicerad: 22 juni 2023, 10:00

På Vorarlberg museum i Bregenz i Österrike är väggar och tak är täckta med obränd lera, i form av lerputs och lerskivor. Totalt rör det sig om 150 000 kvadratmeter täckta med lera.

Foto: Manfred Dünser

Lera är ett av människans äldsta byggmaterial och det används fortfarande flitigt i många länder. I länder som Tyskland har leran integrerats med moderna byggprocesser och nu börjar intresset öka även i Sverige. Fördelarna är många, både byggtekniskt, klimatmässigt och för inomhusmiljön.

Ämnen i artikeln:

White ArkitekterbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationBuilding Sustainabilityhållbart byggandearkitekterklimatpåverkan

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


I många andra europeiska länder är obränd lera ett etablerat byggmaterial. Det finns puts och bruk av obränd lera, det finns block av obränd lera till bärande konstruktioner och det

Fortsätt läsa –

starta din prenumeration.

Just nu 49 kr för 3 månader

Obegränsad tillgång till allt digitalt innehåll
Byggindustrin Insikt - affärsnytta & fördjupning i din inkorg varje vecka
Vårt exklusiva magasin

Möjlighet att säga upp under de första 3 månaderna.

Efter introduktionsperioden på 3 månader förnyas prenumerationen med 30% rabatt på ord.pris: 2 005 kr/år ex. moms och 12 månaders bindningstid och årlig förnyelse till ordinarie pris 2 995 kr. Säg upp prenumerationen när som helst, så avslutas den efter avtalad bindningstid.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev