Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Luftmadrasser minskar markvibrationer

Publicerad: 6 mars 2008, 13:36


Genom att gräva ner gasfyllda madrasser kan vibrationer från tåg, biltrafik och fabriker dämpas med upp till 80 procent. Tekniken utvecklades redan för 20 år sedan i Sverige men slog aldrig igenom. Nu har japanerna upptäckt metoden och har tecknat licensavtal med svenska Vibisol.

Leveranserna är redan igång och för närvarande pågår ett flertal kommersiella projekt.

-Vi ska nu ta fram en komplett lösning till ett projekt i staden Kyusha i sydvästra Japan. Här ska en 500 meter lång och 15 meter djup skärm installeras som dämpar vibrationerna från ett planerat höghastighetståg. Tåget passerar nära en fabrik för elektroniska komponenter och tillverkningen tål inga skakningar, berättar uppfinnaren Rainer Massarsch, Vibisol.

Innan luftmadrasserna installeras grävs fem till tio meter djupa slitsar några meter från till exempel en järnväg eller nära den byggnad som ska vibrationsdämpas. De sänks ner i dubbla lager i den drygt halvmeter breda slitsen. Före installationen blåses mattorna upp med fryst koldioxid, som sprutas in i madrasserna.

När koldioxiden tinar expanderar den och tuberna får rätt tryck som är anpassat till markförhållandena. För att inte madrasserna ska flyta upp förankras de med hjälp av vertikala betongskivor. Därefter fylls slitsen med en bentonitvälling som fyller ut alla håligheter och skapar ett permanent, gastätt skyddslager. Överst placeras en tjock panel av polystyren som motverkar temperaturförändringar.

Materialet i madrasserna består av en plastfolie täckt av en gastät aluminiumfolie som fungerar på samma sätt som i kaffeförpackningar. Ytterst ligger ett skikt av nylon, som klarar den mekaniska påverkan. Madrasserna tillverkas av samma slags maskiner som i jultid används för förpackningar till lutfisk.

Margareta Redlund

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.