Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Lyckad resning av skyhögt släcktorn

Publicerad: 24 mars 2015, 14:20

Bild 1/2  Tornet som Martinsons konstruerat åt SSAB är totalt 41 meter högt, med den 20 meter höga grundbyggnaden i betong inräknad.

Foto: Martinsons

Det tog bara sju timmar att få SSAB:s nya släcktorn i trä på plats, trots att heta moln av ånga skjuter upp genom det befintliga tornet varje kvart. Det 21 meter höga tornet lyftes på plats med hjälp av en mobilkran.


Ämnen i artikeln:

limträLuleåträMartinsonsSSAB

På måndagsmorgonen den 23 mars klockan 7 inleddes arbetet med resningen av det 21 meter höga och 130 ton tunga tornet.

– Det gick otroligt bra tack vare god planering och vindstilla väder, säger Robert Andersson, projektledare på Martinsons.

Ett släcktorn används för att kyla ner koks som används för att tillverka råjärn. Tornet som Martinsons konstruerat åt SSAB är totalt 41 meter högt, med den 20 meter höga grundbyggnaden i betong inräknad. Släcktornet är helt byggt i tryckimpregnerat limträ med tre gångplan på utsidan för service och underhåll.

Klockan 14 var det nya tornet på plats.

– Det var en väldigt skön känsla. Givetvis var vi lite nervösa innan. Trots god planering av både oss och SSAB kan ju oförutsedda saker hända när man arbetar på de här höga höjderna, säger Robert Andersson.

Med den 20 meter höga grundbyggnaden inräknad är tornet hela 41 meter högt. Tornbyggnaden är tillverkad i tryckimpregnerat limträ och ersätter ett tidigare släcktorn i trä som Martinsons konstruerade åt SSAB 1974.

– Limträ har bäst beständighet i den utsatta miljön högt upp i tornet, bättre beständighet än något annat material faktiskt. Att det tidigare tornet i trä fungerat i 40 år är ett bevis om något på träets fördelar, säger Robert Andersson.

Så snart det nya släcktornet är i drift ska det ersätta det 40 år gamla tornet. Om allt enligt planerna ska det äldre tornet att tas ur drift och monteras ner i augusti.

I direkt anslutning till tornet byggs även trapphus och högst upp i tornet monteras en reningsutrustning för att rena vattenånga från partiklar.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.